Je denkt bij olifanten niet direct aan tuinieren, maar toch is het precies dat wat bosolifanten in de regenwouden van Afrika en Azië doen. Dankzij de bosolifant kan het regenwoud blijven groeien en daarmee speelt dit dier zelfs een uiterst belangrijke rol in het klimaat op onze planeet.
Bosolifanten leven van zo ongeveer alle soorten vruchten en noten die het regenwoud voortbrengt. Ze pakken het voedsel op met hun slurf en slikken de lekkere hapjes zonder al teveel te kauwen door. Hun spijsvertering is ook niet al te krachtig, waardoor ze de onverteerde zaden uiteindelijk weer gewoon uitpoepen. Dankzij het flinke pakket mest waarmee de zaden omhuld zijn hebben die een geweldige hoeveelheid groeistoffen tot hun beschikking, waardoor ze uiterst makkelijk weer kunnen ontkiemen. 95 procent van alle vruchtdragende planten en bomen in het regenwoud is afhankelijk van deze manier van verspreiding. Zonder de bosolifant zou het regenwoud niet zijn wat het nu is.
Van alle diersoorten verspreidt de bosolifant de meeste bomen en struiken op aarde. Ook vogels dragen hun steentje bij, zij het in mindere mate. En omdat de dieren meehelpen aan het in stand houden van het regenwoud, leveren ze ook een belangrijke bijdrage aan het klimaat op aarde. De bomen in het woud ademen namelijk veel waterdamp uit, die zich via de dampkring over de hele planeet verspreidt. En zo kan een olifantenbolus in Congo aan de basis staan van een regenbui in Nederland.
BBC Earth maakte een serie korte natuurfilms, ‘The power of nature’, met onder meer een aflevering over de ‘tuinierende’ bosolifanten in het regenwoud van Congo:
Bron ©PiepVandaag.nl Bart van Riel
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?