In de Mae Taeng Vallei in het Noorden van Thailand zijn vele kampen te vinden waar olifanten worden ingezet voor de beruchte olifantenritjes en ander ‘entertainment’. Deze dieren leven onder erbarmelijke omstandigheden, worden slecht behandeld en zijn vaak al op jonge leeftijd weggevangen uit het wild.
Groot contrast vormt dan ook het Elephant Nature Park wat te midden van al dat olifantenleed, probeert de dieren juist weg te krijgen uit die toeristenindustrie, maar ook uit de houtkap, een andere industrie die gepaard gaat met groot olifantenleed. In het Elephant Nature Park mogen olifanten rondlopen zonder kettingen, zonder de constante dreiging van geweld en juist genieten van hun welverdiende rust en vrijheid.
Inmiddels heeft het centrum 37 olifanten weten te redden, waaronder weesjes, gehandicapte en blinde dieren.
Sociale dieren
Regelmatig komt de kudde met bevrijde olifanten de ‘werkolifanten’ tegen, waar ze voorheen samen mee leefden. Een olifant vergeet niet, dat zegt men niet voor niets. Lek Chailert, oprichter van het opvangcentrum zegt:
“Soms rennen ze op elkaar toe en omhelzen elkaar. Een weesje rent vanuit de werkgroep naar onze kudde en onze olifanten proberen het dan te beschermen, dan breekt je hart. Soms communiceren ze met elkaar vanaf overzijden van de rivier. De slurven gaan omhoog om te zoeken. Sommige van onze olifanten hebben nog vrienden in de toeristenkampen zitten.”
Elephant roar – olifanten reageren op hun vrienden
Chailert hoort de olifanten uit de nabijgelegen werkkampen regelmatig schreeuwen en paniekerig trompetteren. Het leven is een ware nachtmerrie voor hen.
Geen olifantenritjes!
We kunnen het dan ook niet vaak genoeg benadrukken: Boek geen olifantenritjes! Help niet mee aan het in stand houden van deze marteling voor olifanten.
Bron ©PiepVandaag.nl