Een botsing met een trein kostte afgelopen week zeker zeven olifanten het leven in het oosten van India. Met zonsopgang stak de kudde van veertig dieren de rails over in het bos, toen de trein met zo’n 75 kilometer per uur op ze inreed. Zeven dieren, waaronder twee kalfjes, werden gedood. Bij het ongeluk raakten ook tien olifanten ernstig gewond, het dodental kan daarom nog oplopen.
Onvoorstelbaar leed
Deze treinbotsing in West-Bengalen, zo’n 700 kilometer ten noorden van Calcutta, is een van de ernstigste recente ongelukken waarbij olifanten betrokken zijn. Een van de dieren zou volgens lokale media honderden meters zijn meegesleept en een andere omgekomen olifant zat vast tussen de treinrails en een brug. Een van de gewonde olifanten, een vrouwtje, viel in een ravijn. Dierenartsen daalden af om haar gebroken poot te verzorgen en zetten hun kamp bij haar op.
Kudde
Na het ongeluk verspreidde de kudde zich, maar keerde daarna terug naar de treinrails. Ze stonden er een hele tijd totdat boswachters en treinpersoneel de dieren verjoegen.
Treinen rijden te hard
Treinongelukken waarbij olifanten worden gedood komen geregeld voor in India, de treinen rijden dwars door nationale parken en bossen. Tientallen dieren kwamen al op deze afschuwelijke manier om. Hoewel het ministerie van Bosbouw van West-Bengalen heeft gevraagd vaart te minderen in gebieden waar olifanten voorkomen, zoals in deze corridor in het district Jalpaiguri, lappen de spoorwegen dit verzoek aan hun laars. Wel twaalf treinen rijden door deze olifantencorridor.
‘Het is ironisch dat olifanten geregeld worden gedood door treinen die te hard rijden, terwijl olifanten in India zijn uitgeroepen tot beschermde dieren en een olifantenkalf de mascotte is van de Indiase spoorwegen’, aldus Animesh Basu, wildlife activist en coördinator van de Himalayan Nature and Adventure Foundation.
De populatie wilde olifanten in India wordt geschat op zo’n 26.000 dieren.
Zowel via Change.org als Care2 kun je petities tekenen om te helpen voorkomen dat meer olifanten bij treinongelukken betrokken raken.
Bron: NOS ©PiepVandaag.nl Angelique Lagarde
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?