Uit een langlopende studie is gebleken dat olifanten die in gebieden leven waar veel stropers actief zijn hun activiteiten verplaatsen naar de nacht. Terwijl het dieren zijn die van nature overdag eten en zich verplaatsen, blijkt nu dat ze dit in de gevaarlijke gebieden vooral na zonsondergang doen.
Dat olifanten zeer intelligente dieren zijn met een sterke onderlinge band en uitingen van emotie kennen is inmiddels gemeengoed. En de uitkomst van dit onderzoek toont opnieuw aan dat olifanten meer dan slim zijn. Want niet alleen begrijpen ze dat hun leven bedreigd wordt door stropers, ze passen er ook hun gedrag op aan, omdat ze weten dat stropers ’s nachts niet actief zijn.
Al eerder was ontdekt dat olifanten in Kenia gebieden mijden waar veel stropers zijn, of waar een oorlog gaande is zoals in Somalië, en vooral binnen de meer veilige natuurreservaten blijven.
Grote betekenis
De studie werd gedaan tussen door Festus Ihwagi van Save The Elephants, in samenwerking met de Universiteit Twente en Kenya Wildlife Service. In totaal werden 28 vrouwelijke olifanten en 32 mannetjes gevolgd, die allen uitgerust waren met een GPS-halsband. Gedurende periodes dat er veel stropers actief waren verplaatsten de dieren hun activiteiten naar de nachtelijke uren, waarbij het vooral vrouwtjes met jongen betrof. Festus Ihwagi, die studeert aan Universiteit Twente:
“Het gelijktijdig volgen en monitoren van in het wild levende olifanten en hun doodsoorzaken was een perfect ‘natuurlijk laboratorium’ om hun reacties te peilen op de toenemende stroperij. Deze gedragsverandering kan van grote betekenis zijn voor de kans op overleving op de langere termijn.”
Overdag bleken de dieren zich te verschuilen in het struikgewas om vooral niet op te vallen. Ook verplaatsen ze zich in de gevaarlijke gebieden sneller dan daar waar het veilig is.
Iedere 15 minuten
In Afrika leven naar schatting nog 400.000 olifanten, en nog eens 50.000 in Azië. Gemiddeld wordt er in Afrika iedere 15 minuten een olifant gedood voor zijn ivoor, dat via de illegale handel naar Aziatische landen verscheept wordt. Dat komt neer op 35.000 olifanten per jaar. Ivoor wordt in landen als China en Vietnam nog altijd gezien als een waardevol statussymbool, waarvoor olifanten de prijs betalen.
Met de ivoorhandel wordt veel geld verdiend, waardoor het ook voor terroristische organisaties als Boko Haram een aantrekkelijke manier is om aan geld voor wapens te komen. Stropers gaan dan ook steeds gewelddadiger te werk en schuwen het niet om daarbij ook menselijke slachtoffers te maken onder park rangers. Het gevecht tegen de stroperij is hard tegen hard, met helaas nog te weinig succes.
Global March Amsterdam
Maak jij je ook zorgen over het lot van olifanten en neushoorns die het slachtoffer worden van stroperij? Loop dan op zaterdag 7 oktober mee in de Global March for Elephants & Rhinos (#GMfER) te Amsterdam, die georganiseerd wordt door Animals Today. Klik hier voor meer informatie.