Het wordt voor stropers in Kenia steeds moeilijker verborgen te blijven: voortaan worden ze vaker vanuit de lucht getraceerd. Rangers volgen groepen olifanten vanuit kleine vliegtuigjes, op de uitkijk naar stropers. Ook vindt men zo sneller gewonde dieren.
Jagers opgejaagd
Vastleggen van illegale jachtpraktijken gebeurt steeds meer vanuit de lucht. De helikopter van Sea Shepherd is onmisbaar bij het documenteren van de Japanse walvisvaart in de Zuidelijke Oceaan en de drones van organisatie ShadowView helpen bij bescherming van dieren in onder meer Namibië, Zuid-Afrika, Borneo en de Filipijnen. Jaarlijks worden zo’n 36.000 olifanten vermoord: in dit tempo is er over slecht enkele decennia geen wilde olifant meer over. Bescherming van deze jumbo’s is dan ook van levensbelang. De David Sheldrick Wildlife Trust (DSWT) vangt baby-olifantjes op die hun moeder zijn kwijtgeraakt, meestal door stropers, en bereidt ze jarenlang voor op hun terugkeer naar het wild. Samen met Kenya Wildlife Services (KWS) zoekt DSWT dagelijks naar hulpbehoevende dieren of aanwezigheid van stropers in Tsavo National Park. Olifanten zijn het slachtoffer van de vraag naar ivoor die, ondanks meer mondiale bewustwording, helaas nog steeds stijgt.
‘Tsavo is een magische plek, die continu bescherming nodig heeft om te voorkomen dat olifanten en andere wilde dieren worden gedecimeerd’, aldus Rob Brandford, directeur van de David Sheldrick Wildlife Trust. ‘Het is vergelijkbaar met een oorlog. Stropers zijn gewapend en veel rangers zijn gedood, wat aantoont hoe ernstig de wilde dieren bedreigd worden en onze hulp nodig hebben.’
Vorig jaar werden zo’n 400 stropers gearresteerd in Tsavo National Park. Het fotoverslag van luchtpatrouilles in maart 2014 kun je hier inzien.
Medische verzorging
Ook behandelen DSWT en KWS olifanten en andere wilde dieren die gewond zijn geraakt en gaan naar ze op zoek met het vliegtuig. Begin april werd een ernstig gewonde leeuwin letterlijk opgelapt, zoals gisteren in het PiepVandaag.nl Goed Nieuws van de Dag (#GNvdD) te lezen was. De leeuwin, onlangs moeder geworden van drie welpjes, had een enorme wond aan haar flank opgelopen door een aanvaring met een buffel, die de dierenarts na verdoving schoonmaakte en hechtte. Zonder deze hulp had ze het niet overleefd.
Bekijk de indrukwekkende beelden van het hulpverleningsteam.
Bron ©PiepVandaag.nl Angelique Lagarde
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
1 Comment
Comments are closed.
Er zouden veel meer mensen beschikbaar moeten komen om stroperij en vernieling van natuur tegen te gaan. De rijke westerse wereld zou zich hier veel meer op moeten richten.