Op Sumatra is een olifant dood aangetroffen, in een plas van zijn eigen bloed en zonder slagtanden. De olifant, genaamd Yongki, behoort tot de met uitsterven bedreigde Sumatraanse olifant, een ondersoort van de Aziatische olifant die uitsluitend voorkomt op het Indonesische eiland.
Yongki leefde in gevangenschap en was onderdeel van een speciaal team, de Conservation Response Unit. Samen met zijn mahout, de naam die in Azië wordt gebruikt voor olifantenrijders, ging Yongki dagelijks op patrouille om niet alleen een oogje in het zuil te houden tegen stropers en illegale houthakkers, maar ook om wilde olifanten te verjagen en daarmee conflicten tussen deze dieren en de mens te voorkomen.
Vergiftigd
Yongki’s lichaam werd gevonden vlakbij het kamp waar hij werkzaam was. Zijn prachtige één meter lange slagtanden waren afgehakt. Omdat er geen kogels in het lichaam van Yongki zijn gevonden en zijn tong een blauwe kleur had, wordt er vanuit gegaan dat de olifant is vergiftigd. Yongki was slechts 35 jaar oud, terwijl olifanten soms wel 60 of 70 jaar oud kunnen worden.
De hele wereld reageerde geschokt op het verlies van olifant Yongki. Op Twitter posten mensen teksten onder de hashtag #RIPYongki om hun medeleven en woede te tonen.
Yongki, a beloved endangered elephant, has been killed by ivory poachers http://t.co/ubvWIL6VU8 via @FusionNews #ripyongki
— Arnie (@arniellemari) 11 oktober 2015
#RIPYongki ? ? ? #cry @LanaParrilla RT http://t.co/VP0nypwimc pic.twitter.com/4iyhAWq9eK
— Niusllener (@Niusllener) 4 oktober 2015
Drastische daling
De afgelopen jaren is er wereldwijd grote belangstelling voor de ivoorcrisis. Hoewel de Afrikaanse olifant veel aandacht krijgt binnen dit onderwerp, komt er steeds meer informatie naar boven over olifanten op Sumatra die worden gedood voor hun ivoor. Op Sumatra leven nog minder dan 3000 olifanten en dit aantal is drastisch aan het dalen.
Hoewel het doden van olifanten voor ivoor een probleem is op Sumatra, is de grootste bedreiging het verlies van natuurlijk leefgebied door ontbossing. De enorme uitbreiding van palmolieplantages leidt ertoe dat de olifant gedwongen wordt land van boeren te betreden met het gevolg dat er conflicten ontstaan tussen mens en dier. Eerder besteedde PiepVandaag aandacht aan de dood van zeven olifanten op Sumatra die door dergelijke confrontaties om het leven waren gekomen.
Wreedheid
Yongki was een van de vele olifanten die werd gedwongen een leven te leiden in gevangenschap. Om het voortbestaan van de Sumatraanse olifant te garanderen werd hij ingezet om zijn soortgenoten uit de buurt te houden van lokale boeren. Helaas is hij zelf ten prooi gevallen aan de wreedheid van de mens.
Bronnen: Rawstory, Washington Post, Yahoo News, CNN ©PiepVandaag.nl Nadine van Wissen
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
1 Comment
Comments are closed.
Wanneer houdt dit eindelijk eens een keer op? Waarom willen mensen voor veel geld voorwerpen van ivoor kopen? Volgens mij is het hen vooral aangepraat dat dat mooi en belangrijk is en een statussymbool. Wie wil nu dat een olifant vermoord wordt om een voorwerp van te maken dat je op een kastje kunt zetten? Van een goede kwaliteit kunststof kun je precies hetzelfde maken dat er net zo uit ziet en véél minder kost. Al die rare en destructieve ideeën van mensen, bah!