De Aziatische olifant Mohan, die sinds een jaar verbleef bij Wildlife S.O.S., is gisteren overleden. Anderhalve maand geleden bezeerde hij zich toen hij de enkel van zijn rechter voorbeen verdraaide. Hierdoor ontstond een haarscheurtje in het bot, waarna zijn situatie verslechterde. Ondanks dat hij 24 uur per dag vol overgave werd verzorgd door medewerkers en dierenartsen, heeft de oude olifant het helaas niet gered.

Mohan
Mohan is overleden | Foto: Wildlife SOS India/Facebook

Het was zo’n mooi moment, toen de 56-jarige olifant Mohan vorig jaar september eindelijk aan kwam bij Wildlife S.O.S. in India. Na een lange juridische strijd werd Mohan overgedragen aan de dierenhulporganisatie. De medewerkers van Wildlife S.O.S. waren dolgelukkig:

“We hebben gewonnen! Mohan bevindt zich op dit moment in onze truck en is onderweg naar het opvangcentrum waar hij de rest van zijn leven een vrije olifant mag zijn.”

56 jaar aan de ketting
Mohan had een vreselijk leven. Waarschijnlijk waren hij en zijn vriend Raju, die twee jaar eerder werd gered, uit het wild geroofd toen ze nog heel jong waren. Als kalfjes werden ze aan kettingen vastgelegd op de marktplaats van Snoeper Mela, waarna ze werden gekocht door twee familieleden.

Jarenlang moesten de dieren de hele dag bedelen en optreden, soms gezamenlijk, soms apart van elkaar, maar ’s avonds werden ze samen gestald en aan kettingen vastgebonden.

Mohan
Mohan had een nare hoofdwond toen hij gered werd | Foto: © Wildlife SOS

Reddingsactie die jaren duurde
De overdracht van Mohan verliep niet zonder slag of stoot. Wildlife S.O.S. kreeg toestemming van U.P. Forest Department om Raju en Mohan over te brengen naar het Elephant Care Center in Mathura. Rampzalig genoeg verdween Mohan tijdens de laatste voorbereidingen voor de reddingsactie, waardoor alleen Raju in beslag werd genomen. Toen Mohan later werd gelokaliseerd en Wildlife S.O.S. een nieuwe poging deed om hem te redden, weigerde de eigenaar hem op te geven en werden de medewerkers belaagd door een woedende mensenmenigte. De inbeslagname werd noodgedwongen tijdelijk afgeblazen.

Toen Mohan uiteindelijk bij de olifantenopvang arriveerde was hij er lichamelijk slecht aan toe. Hij had namelijk continu vastgeketend gestaan, kreeg te weinig water en voedsel. Daardoor was hij veel te mager. Jaren van mishandeling en verwaarlozing hadden hun sporen nagelaten.

Breuk
Sinds hij bij het Elephant Conservation and Care Center in Mathura van Wildlife S.O.S. leefde, knapte hij steeds meer op. Hij trok er graag op uit om lange wandelingen te maken, hield van spelen en ging graag in bad. Half september maakte Mohan een ongelukkige beweging toen hij in een bronstige bui aan het spelen was. Uit de röntgenfoto bleek dat hij een haarscheurtje had in het bot van zijn rechter voorbeen. Omdat Mohan een oudere olifant was en, gezien zijn verleden, nog niet in de beste conditie, waren de dierenartsen erg bezorgd.

Continu werd Mohan in de gaten gehouden en zo comfortabel mogelijk gehouden. Hij kreeg onder meer ontstekingsremmende pijnstillers, ultrasone therapie, rehydratiezouten en supplementen om zijn herstel te bevorderen. In eerste instantie leek hij iets op te knappen en at en dronk hij goed, maar de berichten daarna waren steeds bezorgder van toon. Uit regelmatige updates bleek zijn situatie namelijk achteruit te gaan. Het verdelen van zijn gewicht was een groot probleem en hij kreeg daardoor ook last van zijn andere drie voeten, die juist goed aan het genezen waren voor zijn ongeluk. Zo verzwikte hij ook nog eens zijn rechter achterbeen.

Uit een nieuwe röntgenfoto eind oktober bleek dat de breuk in de ellepijp was verergerd. Door het extra gewicht dat hierdoor rustte op het spaakbeen, was hier ook een breuk ontstaan.

Mohan
Foto: Wildlife SOS India/Facebook

Groot verdriet
Mohan werd met een kraan omhoog getakeld, kreeg een lichtgewicht glasfiber gipsverband aangelegd om zijn gebroken voorbeen te ondersteunen en lag op rubber banden om hem te ondersteunen en doorligplekken te voorkomen. De dierenartsen in de olifantenopvang overlegden met experts van over de hele wereld om Mohan de beste behandeling te geven. Desondanks heeft hij het niet gered. In de berichtgeving over het overlijden van Mohan schrijft Wildlife S.O.S. op Facebook:

“We zijn enorm verdrietig en zullen meer details met jullie delen zodra het team de gelegenheid heeft gehad om te herstellen van de schok van het verlies van onze geliefde olifant.”

De organisatie wijzigde haar profielfoto naar een afbeelding van een gelukkige Mohan, ter nagedachtenis aan de olifant die zo geliefd was bij miljoenen mensen over de hele wereld.

Na een afschuwelijk leven heeft Mohan slechts een jaar mogen genieten. Het was hem zo gegund om langer te ervaren hoe fijn het leven kan zijn. Toch zijn we blij dat hij rust, plezier, kameraadschap en liefde heeft gekend en de mensen van Wildlife S.O.S. zich met hart en ziel voor zijn welzijn hebben ingezet.

Bron: Wildlife SOS India/Facebook ©AnimalsToday.nl Angelique Lagarde