Olifant Miyako leeft al 50 jaar zonder sociaal contact. Ze leidt een eenzaam leven in de Utsunomiya Zoo in Japan. Als jong kalf werd ze gevangen in Thailand en heeft tijdens haar verblijf nog nooit gezelschap gehad van andere olifanten.

Olifant Miyako
Olifant Miyako al 50 jaar alleen in Japanse dierentuin | Foto: Elephants in Japan

En alsof dit niet genoeg is, geven recente observaties aan dat olifant Miyako in fysieke nood verkeert. Haar overgroeide nagels en nagelriemen zorgen voor pijn. Verder zijn haar leefomstandigheden zorgwekkend. Miyako zit namelijk in een klein betonnen verblijf met minimale prikkels, wat zorgt voor stress en ongemak.

Ze wordt daarnaast omringd door een greppel dat een aanzienlijk risico vormt. Vooral wanneer ze voedsel probeert te pakken van dierentuinbezoekers, wordt het gevaar van een ongeluk groot.

Verplaatsing olifant Miyako afgewezen

De dierenwelzijnsorganisatie Elephants in Japan dringt erop aan om Miyako’s situatie te verbeteren. Ze stellen voor om haar over te plaatsen naar een faciliteit met meer ruimte. Ook bieden ze de mogelijkheid aan om Miyako te laten socialiseren met andere olifanten. Dit zou de allereerste keer ooit zijn dat ze in contact zou komen met andere olifanten. En dat zou het welzijn van olifant Miyako zeker ten goede komen.

PETA Asia zei contact te hebben opgenomen met de eigenaar van de dierentuin en bood aan te helpen Miyako over te plaatsen. Ze kunnen haar naar een opvangcentrum of faciliteit brengen waar ze voor het eerst in 50 jaar de ruimte zou hebben om rond te lopen en met andere olifanten zou kunnen socialiseren.

Maar helaas steekt de eigenaar van de dierentuin hier een stokje voor. Voor hem is olifant Miyako niks minder dan een attractie. Zelfs de fysieke nood waar ze in verkeert is niet belangrijk genoeg om haar een nieuw sociaal leven te gunnen. De entertainmentwaarde is belangrijker dan het welzijn van de dieren.

Het belang van gezelschap

Olifanten staan bekend om hun intelligentie en sociale aard, en hebben gezelschap nodig om hun emotionele en mentale welzijn te garanderen. In het wild vormen ze complexe sociale netwerken, voornamelijk geleid door moeders, die diepe familie- en gemeenschappelijke banden onderhouden die cruciaal zijn om te overleven.

Deze relaties bieden hen de nodige mentale stimulatie en emotionele steun die essentieel zijn voor hun algehele gezondheid. Zonder dit soort interacties, zoals het geval is bij olifant Miyako, kunnen olifanten tekenen van onrust en gedragsproblemen vertonen. Het is daarom erg belangrijk dat de situatie van Miyako – en andere olifanten die hetzelfde lot ondergaan – zo snel mogelijk aangepast wordt.

Bron:

#GNvdD: Olifant vrij na 35 jaar in gevangenschap

©AnimalsToday.nl Kasper Wienk