Goed nieuws voor olifant Kaavan: na 3 decennia lang zijn dagen eenzaam en vastgeketend door te hebben gebracht, is een leven in de vrije natuur samen met andere olifanten eindelijk in zicht!
Kaavan werd in Sri Lanka geboren. Al op hele jonge leeftijd werd hij weggehaald bij zijn moeder en naar de Murghazar Zoo gebracht in Pakistan. Hier liep hij dagenlang rondjes met kinderen op zijn rug, ondanks dat zijn rug nog in ontwikkeling was. Nadat hij volgens de dierentuin een aantal gevaarlijke uitbarstingen had gehad, iets wat voor mannelijke olifanten, werd hij aan de ketting gelegd. Jarenlang verbleef hij eenzaam in zijn omheining met slechts een gammel huisje dat hem beschermde tegen de brandende zon. Het leven leek uitzichtloos voor Kaavan.
Hoop
Totdat Samar Khan de dierentuin een bezoek bracht samen met haar familie. Nadat ze een tijd had rondgeslenterd belandde ze bij het verblijf van Kavaan. Wat zij daar zag greep haar ontzettend aan. Zo vertelt Khan:
“Zijn poten waren vastgeketend, wat zijn bewegingsruimte in zijn verblijf beperkte. Maar dat leek niet uit te maken, omdat Kaavan in de tijd dat ik daar was geen centimeter bewoog. Het enige dat bewoog was zijn hoofd, dat herhaaldelijk heen en weer wiebelde, een gedrag dat olifanten tonen als reactie op stress en depressie.”
Deze eenzame en lijdende olifant maakte haar zo boos en verdrietig dat ze besloot actie te ondernemen om Kaavan een beter leven te geven. Ze begon een petitie die na een aantal dagen al 30.000 had opgehaald. Mensen over de hele wereld sloten zich aan bij Khan, evenals mensen op locatie in Pakistan. Na maanden lokaal en internationaal protest en vele extra handtekeningen, werden eindelijk de kettingen afgedaan en kon Kaavan vrij rondlopen in zijn verblijf.
Vrijheid
Hiermee nam Khan echter geen genoegen. Met behulp van vele vrijwilligers, beroemdheden en ondersteunende organisaties zoals Four Paws International, ging ze de strijd aan voor de vrijheid van Kaavan. De vrijwilligers op locatie brengen dagelijks een bezoek aan Kaavan om na te gaan of hij nog steeds vrij rondloopt. Daarnaast zorgen ze dat Kaavan voldoende en gevarieerd eet, door eten mee te brengen voor de olifant. Kaavan neemt dit voedsel dankbaar in ontvangst en doet daarbij extra voorzichtig wanneer hij het voedsel aanpakt. Helaas vonden de vrijwilligers Kaavan toch een aantal keer vast aan de ketting. Dit motiveerden het team nog meer om een fijne plek voor Kaavan te vinden om de rest van zijn leven door te brengen.
Hoopvolle toekomst
Na maanden lobbyen en wereldwijd protest tegen de eenzame opsluiting van Kaavan, kwam de droom om Kaavan een beter te leven eindelijk een stapje dichterbij. De zaak werd namelijk deze week gepresenteerd aan de senaat in Pakistan. Hier werd gepleit om Kaavan over te brengen naar een opvang voor olifanten in Myanmar. Hier zou Kaavan in de natuur zijn en tussen andere olifanten. Tot grote opluchting van Khan werd hun verzoek goed gekeurd door de senaat.
“Ik schreef Kaavan’s petitie bijna een jaar geleden met de hoop om Kaavan’s verhaal de wereld in te krijgen. Ik wist niet wat ik kon verwachten, en was verbijsterd om meer dan 400.000 gepassioneerde dierenliefhebbers te zien die samen met ons vol voor deze zaak gingen, “zei Khan. “Ik ben zo dankbaar voor ons Free Kaavaan team en hun harde werken. Samen hebben we bereikt wat vele zeiden dat onmogelijk was.”
De laatste stap is goedkeuring van de Nationale Vergadering in Pakistan. Het team van Khan is ontzettend hoopvol en schat de kans dat Kaavan binnenkort zijn nieuwe leven tegemoet zal gaan erg groot. Khan benadrukt dat Kaavan’s zaak een belangrijke is voor dierenwelzijn in Pakistan.
“Dit is een grote mijlpaal voor dierenwelzijn in Pakistan! In het hart van deze verandering staat onze mooie Kaavan: bedankt voor je geduld lieve jongen, we houden van je, en jij verdient de wereld, heb nog een beetje meer geduld!”
Bronnen: Facebook, The Dodo, Mirror ©PiepVandaag.nl Nadine van Wissen
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
1 Comment
Comments are closed.
Gelukkig ook weer goed nieuws. Dat dit maar symbool moge staan voor de vooruitgang en bevrijding van de miljarden dieren die het slachtoffer zijn van de kortzichtigheid en hebzucht van de mens die talloze dieren structureel uitbuit en misbruikt.