Er is goed nieuws over Chhouk, een 11-jarige Aziatische olifant uit Cambodja. Hij kon niet meer lopen, nadat hij gered was uit een strik van een stroper. Maar dankzij een speciale voetprothese kan hij nu weer lopen, zwemmen en zelfs rennen. De prothese is gemaakt van oude autobanden en sleepwagenriemen en weegt ongeveer 20 kilogram. Het Paradise Wildlife Park in het Verenigd Koninkrijk heeft ongeveer $1.450 gedoneerd, zodat Chhouk elke zes maanden een nieuwe prothese kan krijgen.
Werkwijze prothese
Volgens Cam Whitnall uit Engeland, die samen met zijn familie het Paradise Wildlife Park en Big Cat Sanctuary runt, heeft de olifant nu een geweldig leven. De prothese moet vaak vervangen worden omdat de olifant nog steeds aan het groeien is. Om de prothese aan zijn been te kunnen bevestigen gebruiken de verzorgers een klein apparaatje. Het hele proces lijkt op hoe een mens een schoen zou aantrekken.
Het gevaar van strikken
Nadat de voet van Chhouk vast kwam te zitten in een strik van een stroper moest deze geamputeerd worden. Stroperij voor bushmeat maakt vaak gebruik van strikken om voedsel te bemachtigen. Hoewel jagers zich voornamelijk richten op kleinere dieren, kunnen alle dieren slachtoffer worden en gewond raken door deze strikken. De groeiende vraag naar bushmeat resulteert in een hoog aantal stroperijgevallen. Deze stropers vormen een ernstige bedreiging voor het voortbestaan van talrijke diersoorten.
Chhouk, an 11-year-old Asian elephant residing at the Wildlife Alliance conservation organization in Cambodia, uses a 44-pound prosthetic foot crafted from recycled car tires and tow truck strapping. (1/3)
Cc: camwhitnall pic.twitter.com/w6eDz2D2to
— DAPPER DON DHARSHI • K A M I L • (@SoloFlow786) June 5, 2023
Tot slot, het stoppen van stroperij met behulp van strikken is een moeilijk probleem vanwege het feit dat plattelandsgezinnen afhankelijk zijn van het vangen van bushmeat om te overleven. Uiteindelijk zal gedragsverandering bij de jagers de meest effectieve oplossing zijn om de verspreiding van strikken te stoppen. Tot die tijd vormen rangers die de vallen verzamelen, een essentieel onderdeel van de bescherming van dieren tegen fatale verwondingen.
Bron:
©AnimalsToday.nl Joelle Schelvis
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
1 Comment
Comments are closed.
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?
Ik vind het wonderbaarlijk dat deze olifant een prothese wil en kan dragen! Prachtig dier.