Binnen 100 jaar zal de olifant zijn uitgestorven. Dat stellen internationale onderzoekers in de eerste grootschalig studie over de olifantenjacht, wat is gepubliceerd in de Proceedings of the National Academy of Sciences.

Rouwende olifant

Sinds 2010 worden er elk jaar zo’n 35.000 olifanten gedood door stropers. Voor elke olifant die een natuurlijke dood sterft zijn er twee die neergeschoten worden.  Tussen 2010 en 2013 heeft Afrika ieder jaar maar liefst 7% van de totale olifantenpopulatie verloren en groeit de populatie maar met 5%. Dat betekent dat er jaarlijks minder olifanten worden geboren dan dat er sterven. Hierdoor is een zogenaamd ’tipping point’ (kantelpunt) bereikt.

Illegale handel in ivoor is de laatste jaren flink gestegen, door de toenemende vraag vanuit China en het Verre Oosten. Onderzoeker Julian Blanc van CITES:

“Verschillende gebieden worden verschillend aangedaan. Er zijn nog steeds gezond groeiende populaties in gedeelten van Afrika, waaronder bijvoorbeeld Botswana. Maar in andere gebieden is de mate van stropingen vernietigend hoog en dat is vooral het geval in Centraal Afrika”.

In Centraal Afrika is het aantal olifanten naar schatting met zo’n 60% afgenomen. Hoofdauteur Professor George Wittemyer van Colorado State University verklaart:

“We hebben het dan over de verwijdering van de oudste en grootste olifanten. Dat betekent de verwijdering van de mannetjes die de meeste nakomelingen voortbrengen en de verwijdering van kuddeleidsters en moeders. Hierdoor blijven jonge olifanten als wees achter en worden olifantengroepen uit elkaar gerukt”. 

John Scanlon, van CITES, voegt daar aan toe:

“De wereld moet nu beslissen hoeveel inspanningen er geleverd zullen worden om deze prachtige soort te behouden”.

Bronnen: BBC, De Redactie ©PiepVandaag.nl Monique van Dijk Armor