Beschermde mariene ecosystemen worden ernstig bedreigd door een olievlek voor de kust van Brazilië. Inmiddels is 2.200 kilometer kustgebied aangetast. Ecosystemen als mangroven, koraalriffen, rivieren en al het zeeleven hier wordt aangetast. Volgens de Braziliaanse president Jair Bolsonaro is de olie afkomstig van een Griek schip van Delta Tankers die ruwe olie vervoerde van Venezuela naar Singapore. Delta Tankers ontkent echter de beschuldigingen.
Daarnaast stuurde milieuorganisatie WWF (Wereld Natuur Fonds) noodhulp naar Brazilië en kreeg te maken met laksheid van de Braziliaanse autoriteiten. De Braziliaanse overheid reageerde traag en lanceerde het Nationaal Plan om olie-incidenten te voorkomen niet. Pas na veertig dagen heeft de minister van Milieu het nationale noodplan geactiveerd. De olievlek heeft inmiddels het Abrolhos National Park in Brazilië bereikt. Een woordvoerder van WWF meldt:
“Deze site is een van de grootste koraalriffen en een bakermat van Zuid-Atlantische biodiversiteit…Volgens onderzoekers werd 2.500 ton olie in de oceaan gedumpt. Het zeer giftige materiaal beïnvloedt de fauna, flora en economie van de regio. Honderden zeedieren, waaronder vissen, schildpadden, walvissen, dolfijnen, schaaldieren en koralen zijn besmet met olie. Zeekoeien en bedreigde waterzoogdieren worden ook getroffen. De lokale economie, gebaseerd op kusttoerisme en visserij, dreigt ernstige gevolgen te ondervinden.”
Het bestaan van de olievlek is bekend sinds 30 augustus. Inmiddels heeft de olie 296 stranden bereikt in negen staten.
A massive, mysterious oil spill is coating Brazil’s coast and, according to reports, has reached the Abrolhos coral reef system. Read more on why we need to #ProtectOurCoast on the blog: https://t.co/yQcUBi2m89
— Oceana (@oceana) November 5, 2019
WWF geeft ook aan dat de Braziliaanse overheid niet transparant is over de ramp:
“Er is geen technisch rapport over de oorsprong van de olievlek of de systematische verzameling van monsters. Dergelijke monsters zijn nodig om verantwoordelijkheden te bepalen.”
Bronnen:
©AnimalsToday.nl Estefanía Pampín Zuidmeer