Duizenden vogels zijn in gevaar door de aanvaring dinsdagochtend tussen een gastanker en het Nederlandse vrachtschip Flinterstar, voor de kust van Zeebrugge, België.
Door de botsing is een spoor van olie van maar liefst anderhalve kilometer ontstaan. Trekvogels en zeevogels gebruiken de kust als gidslijn om naar zuidelijke gebieden te trekken.
Vogelbescherming Vlaanderen waarschuwt dat vooral zeevogels als jan-van-genten, alken en grote sterns gevaar lopen:
“Na de olierampen met het schip Erika in 1999 voor de Franse kust en de Tricolor in 2003 voor de Belgische kust, hebben we wel heel wat ervaring opgedaan in het opvangen, verzorgen en revalideren van met olie besmeurde vogels.”
Het oliespoor stroomt volgens de Veiligheidsregio Zeeland niet richting de kust en de verwachting is ook niet dat dit op korte termijn zal gebeuren. Volgens rederij Flinter wordt de olie op dit moment opgevangen door een scherm. Het schip had 125 ton dieselolie en 73 ton zware olie aan boord. Het is nog onduidelijk welke olie er precies lekt.
Ondertussen is de vogelbescherming in Oostende in volle gang met de voorbereidingen om de mogelijke slachtoffers van de scheepsramp te kunnen opvangen.
Natuurgebied Het Zwin ligt helemaal niet zo veraf. Claude Velter van de vogelbescherming:
“Tegen de winter hebben wij een paar tienduizenden zeevogels voor onze kust.”
Het opvangcentrum volgt de weersomstandigheden en de situatie rond de gelekte olie op de voet.
“Momenteel zijn er vijf mensen paraat, afhankelijk van het risico zullen we dat aantal optrekken.”
Velter vreest het ergste en schat in dat er mogelijk tientallen tot duizenden vogels slachtoffer gaan worden van de olieramp.
“Vogels die besmeurd zijn met olie proberen te zwemmen naar de kust. Als de wind goed zit, komen die daar al snel aan.”
Het gaat dan meestal niet over meeuwen, want die blijven dichter bij de kust, maar wel om onder meer zeekoeten, alken, zwarte zee-eenden en jan-van-genten.
“Een olieramp kan ook zware impact hebben op lokale vogelpopulaties.”
Bronnen: Nu.nl, De Morgen.be ©PiepVandaag.nl
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?