De okapi, de nauwst nog levende verwant van de giraffe, staat op de rand van uitsterven. Dat blijkt uit de nieuwe Rode Lijst van bedreigde soorten die IUCN (International Union for Conservation of Nature) dinsdag heeft gepresenteerd. Het dier lijdt onder de al bijna twintig jaar durende burgeroorlog in zijn leefgebied, de Democratische Republiek Congo.
Nationaal symbool
De okapi (Okapi johnstoni) is het nationale symbool van DR Congo en staat zelfs afgebeeld op bankbiljetten. De onrust in het land zorgt voor problemen voor deze ‘bosgiraffe’, die nergens anders ter wereld voorkomt. “Door de aanwezigheid van rebellen en illegale mijnwerkers wordt het regenwoud steeds verder gekapt”, aldus Noëlle Kumpel, voorzitter van de IUCN-expertcommissie voor okapi’s en giraffes. “Ook hebben jagers het voorzien op zijn huid en vlees.”
Om de okapi te redden is het cruciaal dat de conflicten en armoede in DR Congo worden teruggedrongen. Het Nederlands comité van IUCN zet zich hiervoor in. “Een onrechtvaardige verdeling van natuurlijke hulpbronnen leidt tot veel spanningen in de regio”, aldus Maas Goote, directeur van IUCN NL. “In onze projecten proberen we dit te verbeteren in samenwerking met de lokale bevolking.”
Lederschildpad
Met de lederschildpad, de grootste in zee levende schildpad ter wereld, gaat het door beschermingsmaatregelen iets beter. In plaats van ‘ernstig bedreigd’ is deze soort nu aangemerkt als ‘kwetsbaar’ op de Rode Lijst. Dit komt vooral door herstel van de subpopulatie in de noordwestelijke Atlantische Oceaan. In de Grote Oceaan daalt het aantal nog, vooral doordat eieren van de zeeschildpad worden weggehaald en dieren de dood vinden als bijvangst in netten en vistuig.
Natuurbeschermers aangesloten bij IUCN zijn er ook in geslaagd om twee soorten bedreigde albatrossen en een bedreigde vossensoort in de Verenigde Staten beter te beschermen waardoor deze dieren langzaam in aantallen zijn toegenomen.
Rode Lijst
Voor de nieuwe editie van de Rode Lijst onderzochten de wetenschappers van IUCN de status van 71.576 plant- en diersoorten. Bijna een derde hiervan, 21.286 soorten, wordt bedreigd. Dat zijn er 1.067 meer dan bij de vorige uitgave in oktober 2012.
Persbericht IUCN