De regering van Ecuador heeft een derde van de wateren rond de Galapagoseilanden uitgeroepen tot beschermd gebied om het unieke en zeer gevarieerde oceaanleven in de archipel, zoals de grootste haaienpopulatie ter wereld, te behouden.
Op maandag 21 maart bracht de Ecuadoriaanse president Rafael Correa het nieuws naar buiten. De beschermde zone beslaat in totaal 47 duizend vierkante kilometer en bestaat uit een reservaat van 40 duizend vierkante kilometer ten noorden van de eilanden Darwin en Wolf, en 21 kleinere beschermde gebieden die verspreid liggen in de archipel. Visserij is er niet toegestaan, net als delving van grondstoffen of boren naar olie.
Scheve verhouding
Tot nu toe werd minder dan 1 procent van de wateren rond de Galapagoseilanden officieel beschermd, terwijl de landmassa voor 97 procent aangemerkt is als UNESCO Werelderfgoed. Door zowel illegale als legale visvangst is de zeefauna in de afgelopen jaren steeds verder onder druk komen te staan, aldus Enric Sala. Als hoofd van het National Geographic Society Pristine Seas-project houdt hij zich bezig met het onderzoeken en beschermen van ongerepte oceaangebieden en de dieren die er leven. Sala is verheugd:
“Ecuador toont leiderschap door een van de meest waardevolle oceaangebieden ter wereld te beschermen.”
Visserij
De zee rond de archipel heeft een uitzonderlijk rijk ecosysteem omdat er vier grote oceaanstromen samenkomen. Die brengen water naar boven dat vol voedingsstoffen zit. Daardoor zwemmen er in het bijzonder rond de eilanden Darwin en Wolf veel haaien, van migrerende hamerhaaien tot rifhaaien. Maar piraatvisserij vormt een bedreiging voor de diversiteit van de eilanden. Veel haaienvinnen belanden bijvoorbeeld op de Aziatische zwarte markt waardoor de haaienpopulatie in sommige delen van de archipel terugloopt, net als de baarzen- en zeekomkommerpopulatie. Daar wordt namelijk ook op gevist.
Win-win
Sala ziet het reservaat als een enorme win-winsituatie:
“Als een visverbod goed gehandhaafd wordt, ontstaat er een overschot aan vis. Dat betekent meer inkomen voor de vissers die wél mogen vissen buiten het reservaat. Ecuador beschermt bovendien een belangrijke economische bron.”
Elke haai in de archipel wordt uiteindelijk zo’n 5,4 miljoen dollar waard dankzij het bloeiende (duik)toerisme. Meer dan een derde van alle banen op de Galapagoseilanden komt voort uit maritiem toerisme, en dat levert 178 miljoen dollar per jaar op, zo blijkt uit recent onderzoek.
Bron:
©AnimalsToday.nl Anne Douqué
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
1 Comment
Comments are closed.
Gelukkig ook weer eens goed nieuws. Het zou natuurlijk structureel moeten zijn dat de zee goed beschermd wordt, maar dit is weer een stap in de goede richting. Beetje bij beetje groeit het besef dat we niet door kunnen gaan met de aarde steeds meer te beschadigen en te vernietigen. Hopelijk zal dat besef snel toenemen.