Een rechtbank in Oslo heeft besloten dat de populaire Engelse buldog en de cavelier-kingcharlesspaniël voortaan niet meer gefokt mogen worden wegens schending van de Noorse wet op dierenwelzijn.
De uitspraak van de rechtbank in de Noorse hoofdstad Oslo volgt op een zaak die de Noorse Dierenbescherming aanspande. Advocaten van de dierenwelzijnsorganisatie, Dyrebeskyttelsen Norge, beargumenteerden dat er door het selectief fokken momenteel geen “gezonde” cavalier-kingcharlesspaniëls of Engelse buldogs meer over zijn. Daarom zouden de dieren op ethische gronden niet ingezet kunnen worden voor de fok. De rechters waren het met hen eens. Åshild Roaldset, de dierenarts die aan het hoofd staat van de dierenrechtenorganisatie, vertelt over de beslissing:
“Dit is een overwinning voor onze honden. Het is een historische uitspraak die over de hele wereld de aandacht trekt. De door de mens veroorzaakte gezondheidsproblemen zijn al bekend sinds de twintigste eeuw. Dit vonnis komt al veel te laat.”
Gezondheidsproblemen
Beide hondenrassen zijn erg populair in Noorwegen, maar veel baasjes beseffen vaak niet dat hun viervoeters met ernstige gezondheidsproblemen kampen. Doordat de dieren decennialang gefokt zijn op een onnatuurlijk platte snuit, hebben de dieren een verhoogd risico op Bracycephaal Obstructief Syndroom. Dat houdt in dat de dieren last hebben van ernstige benauwdheid, zwaarlijvigheid en snel braken. Verder hebben ze een intolerantie voor fysieke inspanning en hebben ze vaak ademhalingsproblemen door de obstructie van de luchtwegen.
#Norway #OsloDistrictCourt BANS breeding #Bulldogs & #CavalierKingCharlesSpaniels as violation of the Norwegian Animal Welfare Act section 25.
The ruling was prompted by a case in Nov’ 2021 by #AnimalProtectionNorway out of concern for dog breeds’ many health issues🇳🇴🐶👍 pic.twitter.com/6HhJZAldOx— Mr Pål Christiansen (@TheNorskaPaul) February 4, 2022
Daarnaast hebben veel buldog teefjes een keizersnede nodig bij een bevalling. Maar ook cavalier-kingcharlesspaniëls lijden naast het bracycephaal syndroom aan een waslijst van gezondheidsproblemen. Ze zijn vatbaar voor mitralisklepaandoeningen, wat kan leiden tot hartgeruis of hartfalen. Verder ontwikkelen veel van de honden syringomyelie, een aandoening die de wervelkolom en hersenen aantast en hoofd- en gewrichtspijn of zelfs verlamming veroorzaakt.
🐕 A court in Norway on Monday ruled that breeding British Bulldogs should be illegal in the country, effectively banning the historic breed.
Why is this happening?
Thread 👇🧵https://t.co/jqmuWC3g7K
— Telegraph World News (@TelegraphWorld) February 2, 2022
Databanken
De Noorse Dierenbescherming pleit ook voor de ontwikkeling van gedetailleerde databanken met informatie over de eigenschappen en gezondheidsgegevens van dieren. “Zonder databanken is het voor de Noorse Voedselveiligheidsautoriteit onmogelijk om doeltreffend toezicht te houden op het fokken van honden,” zegt Roaldset.
Uitzondering
De rechtbank maakt een uitzondering voor fokkers die een einde proberen te maken aan de gezondheidsproblemen van de dieren, zoals het fokken van kruisingen. Het vonnis luidt:
“Een veroordeling houdt geen verbod in op het serieus fokken van buldog of cavaliers, aangezien het fokken van kruisingen op wetenschappelijke gronden een geschikt alternatief kan zijn.”
Het vonnis wordt pas definitief wanneer de beroepstermijn van vier weken is verstreken. Het is nog onduidelijk of er in beroep zal worden gegaan. Nederland verbood in 2020 het fokken van honden met een korte snuit.
Bronnen:
©AnimalsToday.nl Sophie Jongma
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
1 Comment
Comments are closed.
Terecht!
Maar tegelijkertijd begrijp ik niet waarom al dergelijke fok van zowel honden als katten met afwijkingen toegestaan is.
Ieder mens met een beetje fatsoen en gevoel in zich beseft toch dat dit bizar is en dat er enorm veel leed veroorzaakt wordt, vanwege zieke wensen van bepaalde mensen die een bepaald uiterlijk van zo’n dier willen..
Wereldwijd zou dit onmiddelijk verboden moeten worden.
Hopelijk worden snel veel mensen zich hiervan bewust zodat het voorgoed zal verdwijnen.