Er ligt veel diplomatieke druk op IJsland en er wordt veel actie ondernomen tegen de Japanse walvisvangstprogramma’s, terwijl Noorwegen grotendeels gespaard blijft van kritiek en internationale aandacht. Toch blijkt juist Noorwegen de meeste walvissen te doden.
Noorwegen is nu de wereldleider in walvissenvangst en heeft de afgelopen twee jaar meer walvissen gedood dan Japan en IJsland bij elkaar. In een nieuw verschenen rapport wordt aandacht gevraagd voor de walvisindustrie in Noorwegen en wordt opgeroepen om te reageren op de pogingen van Noorwegen om de regels en marktcondities te verbeteren voor de walvisvaarders.
In het stuk Frozen in Time: How Modern Norway Clings to Its Whaling Past, door de Animal Welfare Institute (AWI), OceanCare en Pro-Wildlife, wordt aangetoond dat Noorwegen zich niet aan het verbod op commerciële walvisvangst van de Internationale Walvisvaartcommissie houdt. Het stuk laat ook de groei in de handel van walvisproducten van Noorwegen zien. De handel in walvisproducten speelt een grote rol in het in stand houden van de Noorweegse walvisindustrie.
Noorwegen is een van de meest welvarende en moderne landen van de wereld, de walvisindustrie past hier niet bij en is niet meer van deze tijd, vindt Sandra Altherr, bioloog van ProWildlife. Volgens haar zou het doden en vervolgens eten of verhandelen van walvissen geen plek moeten hebben in Noorwegen en doet het af aan de internationale reputatie van het land.
De Noorse overheid subsidieert meerdere projecten die de verkoop van walvisproducten en het ontwikkelen van alternatieve commerciële producten stimuleren, waaronder voedingssupplementen, cosmetica en medicijnen. In 2015 introduceerde Myklebust Hvalprodukter company een nieuwe lijn producten gemaakt van walvisolie, waaronder gezichtscrème.
Susan Millward, directeur van AWI:
“We waren verbijsterd dat een walvisbedrijf uit Noorwegen actief gezondheids- en schoonheidsproducten verkoopt gemaakt van walvisolie. We leven niet meer in het jaar 1800 en het is onacceptabel dat zo’n modern land gezichtscrème produceert met verkregen ingrediënten uit deze wrede industrie.”
Ondanks de grote rol die Noorwegen in de walvisvangst speelt, krijgt het land weinig internationale aandacht en kritiek. Sigrid Luber, president van OceanCare:
“IWC heeft zich niet meer formeel uitgesproken over Noorwegen sinds 2006. Zolang Noorwegen niet op deze praktijken wordt aangesproken, zal het land IJsland en Japan voor de kritiek laten opdraaien en doorgaan met de walvisvangst.”
Het rapport laat ook zien dat Noorwegen pogingen heeft gedaan om haar producten af te zetten op de Japanse markt. Het toont echter ook bezorgdheid over de kwaliteit van de producten, nadat Japan een aantal leveringen van Noorwegen heeft geweigerd, omdat deze besmet zouden zijn. Sindsdien houden inspecteurs van de Japanse walvisindustrie het verwerken van het walvisvlees aan boord van de Noorse schepen goed in de gaten.
Frozen in Time eindigt met een aantal acties die IWC en haar regeringen zouden moeten nemen om de commerciële walvisvangst en internationale handel van Noorwegen te stoppen.
Bronnen: MintPressNews, Animal Welfare Institute ©PiepVandaag.nl Laura Polderman
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
1 Comment
Comments are closed.
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?
STOP THIS