Tijdens het jachtseizoen, dat begint in april en meestal eindigt in augustus, werden er ten minste 580 walvissen gedood in Noorwegen. Dat is een enorm aantal, terwijl de meeste Noren tegen de jacht zijn en het vlees nog amper gegeten wordt.

Noorwegen doodde 580 walvissen tijdens jachtseizoen
Noorwegen doodde 580 walvissen tijdens jachtseizoen | Foto (harpoen voor walvisjacht): publiek domein

Van de landen waar er nog commercieel op walvissen wordt gejaagd – Noorwegen, Japan en IJsland – doodt Noorwegen er verreweg het meeste. Volgens het Animal Welfare Institute (AWI) was dit het hoogste aantal van de afgelopen zes jaar. De walvissen worden met harpoenen geschoten en lijden vaak nog een half uur voordat zij sterven. Zoals wij eerder schreven, heeft IJsland aangekondigd de walvisjacht te willen stoppen in 2024. Echter, Noorwegen heeft geen soortgelijke ambities. Zij rekenen op Japan als afzetmarkt, aldus Kate O’Connell, adviseur mariene fauna bij het AWI:

“Dit jaar is er al 226 ton walvisvlees naar Japan verscheept.”

In Japan is de commerciële walvisjacht in 2019 na een stop van 31 jaar(!) treurig genoeg weer hervat.
.

Commerciële walvisjacht na 31 jaar hervat door Japan

Noorwegen doodde 580 walvissen

Volgens een onderzoek uit 2021 zijn 6 op de 10 Noren tegen de walvisjacht. Uit een enquête door het AWI, National Office of Animal Health (NOAH) en de Whale and Dolphin Conservation (WDC) blijkt dat nog maar 2 procent van de Noorse bevolking regelmatig walvisvlees eet. Siri Martinsen, dierenarts en hoofd van NOAH, stelt dat de vangst moet worden stopgezet, aangezien er te weinig bekend is over de walvispopulatie. Ook zijn Noren jarenlang misleid door propaganda van walvisvaarders, die suggereren dat walvissen te veel commercieel waardevolle vis eten. Dat is volgens Vanessa Williams-Grey, campagnecoördinator bij de WDC, onjuist:

“In feite blijkt uit onderzoek van de afgelopen tien jaar dat hoe meer walvissen we hebben, hoe beter het is voor de mariene ecosystemen.”

.

Noorwegen zet in op groei walvisjacht

Krill-paradox

Walvissen eten voornamelijk krill en kleine vissen. Door hen te doden werd verwacht dat de populatie krill en kleine vissoorten zou toenemen, maar het tegenovergestelde gebeurde. Dit wordt ook wel aangeduid als de ‘krill-paradox’: walvissen blijken de krill en kleine vispopulatie waarmee zij zich voeden te onderhouden. De wetenschappelijke theorie erachter is dat walvisuitwerpselen de hoeveelheid plankton verhogen, wat de belangrijkste voedselbron is van krill. Dit heeft een enorme impact op de mariene ecosystemen, omdat verschillende dieren waaronder zeehonden, inktvissen en veel vogels ook afhankelijk zijn van krill en kleine vissen.

Het internationale verzet tegen de walvisvangst blijft sterk, met name nu er nieuw bewijs is hoe belangrijk walvissen zijn voor het ecosysteem. Gelukkig heeft IJsland de ambitie de vangst stop te zetten. Nu is het wachten op Noorwegen en Japan.

Bronnen:

#GNvdD: IJsland wil verbod op walvisjacht vanaf 2024

©AnimalsToday.nl Juliëtte Ronteltap