De afgelopen dagen werd een bultrug voor de kust van IJmuiden en Rotterdam (Maasvlakte) waargenomen. Steeds vaker wordt de walvissoort gezien in de Noordzee; waarom is echter nog onduidelijk.
Bultruggen voor de Nederlandse kust, tot voor kort was dit exceptioneel. Tegenwoordig worden echter nagenoeg ieder jaar bultruggen gezien. In de Noordzee doen ze zich tegoed aan scholen sprot, die op een diepte van zo’n 150 meter leven. Hoewel de bezoeken van de bultruggen meestal goed verlopen, gaat het helaas ook wel eens mis. Sinds 2003 spoelden zeven bultruggen aan, waaronder walvis Johanna op Texel in 2012.
De incidentele aanwezigheid van bultruggen in de Noordzee is heel bijzonder. Voor het nieuwe millennium werd slechts een keer eerder een mogelijke bultrugstranding gedocumenteerd, in 1751, nabij Blankenberge in België. Dit blijkt uit onderzoek van Kees Camphuysen, gepubliceerd in tijdschrift Lutra.
Mardik Leopold, zee-onderzoeker bij Imares Wageningen UR:
“Het dier is hier eeuwenlang nooit geweest. En als ik nooit zeg, dan bedoel ik ook echt nooit.”
De bultrug die de afgelopen dagen werd gesignaleerd is niet de eerste van dit jaar. In februari zwom een jonge bultrug van zo’n 4 meter lang in de Oosterschelde.
Onderzoekers hebben geen verklaring voor de plotselinge populariteit van de Noordzee voor deze migrerende walvissen. Het is vooralsnog speculeren waarom ze naar deze kust trekken. Het kan zijn dat de populatie weer meer toeneemt en wellicht speelt reislust een rol. Het zal even duren voor hier meer duidelijkheid over is. Leopold:
“Nu het aantal walvissen zich herstelt, komt reislust veel vaker voor in de nieuwe populatie. Het is een moeilijk te onderzoeken vraag, je kunt bultruggen niet interviewen.”
Voorlopig zullen Nederlandse wetenschappers de walvissen bestuderen en volgen. Hiervoor wordt een databank aangelegd, zodat de dieren geïdentificeerd kunnen worden aan de hand van hun unieke bulten- en krassenpatroon op de huid.
Bron: Resource Wageningen UR ©PiepVandaag.nl
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
1 Comment
Comments are closed.
Nou wat dacht je op zoek naar voedsel is toch de meest logische conclusie, niet voor de gezelligheid met al die schepen hier.
Wij roven namelijk de oceanen leeg en dus komen er steeds meer dieren in de problemen.
Mag ik mij nu ook wetenschapper noemen of moet ik wel met bewijzen komen.