Momenteel valt de bovenkant van de aardbol ten prooi aan de klimaatverandering, daar komt binnenkort de aanwezigheid van oliemaatschappijen bij. Oliemaatschappijen hebben de Noordpool als favoriet aangemerkt om olie te winnen. De gevolgen van een olieramp in dit nagenoeg ongerepte gebied zullen nog vele malen erger zijn dan bij de ramp met de Deepwater Horizon in de Golf van Mexico.
Vicieuze cirkel
Het hoeft niet meer gezegd te worden dat wanneer olie op een dag echt op grote schaal ontgonnen wordt, er bij de verbranding broeikasgassen zullen vrijkomen die op hun beurt de opwarming van de aarde, en dus het smelten van het Noordpoolijs, zullen versnellen. Daardoor zal het nog makkelijker worden om de regio te ontginnen. Een vicieuze cirkel.
Olielek
Het grootste deel van het jaar is alles bevroren in het Noordpoolgebied. Alle operaties om olie te winnen moeten plaatsvinden in enkele maanden tijd, grofweg van mei tot oktober. Dat betekent niet alleen het boren en het oppompen van petroleum, maar ook het risico voor een olieramp. De temperaturen onder het vriespunt, extreme klimatologische omstandigheden en het feit dat het gebied geografisch gezien erg afgelegen ligt, zijn ernstige belemmeringen om de vervuiling te bestrijden. Want als eenmaal de zee dichtvriest, hoe geraken de hulpdiensten nog in de getroffen zone? De boten die de olie “recupereren” kunnen weinig uitvoeren als er ijs ligt dat hen belemmert om de olievlekken te bereiken.
Kettingreactie
Een olieramp in de Noordelijke IJszee zou meteen een oncontroleerbare kettingreactie veroorzaken. Diersoorten die op het vasteland leven, zoals de ijsbeer, zijn voor hun voedsel zeer afhankelijk van diersoorten die aan de kust leven. Die voeden zich op hun beurt met prooien die zouden blootstaan aan olie, waardoor ze een aanzienlijke hoeveelheid giftige stoffen binnenkrijgen. Op die manier “verspreidt” een olieramp zich tot op het vasteland. Dat is niet alles. Ook zeevogels zijn enorm kwetsbaar. De olie kan de thermische eigenschappen van hun veren aantasten. Daarnaast zou een olieramp een kruis maken over de visbestanden, die al heel laag zijn. Door de seizoensgebonden migratie van soorten als de blauwe vinvis of de zalm en de voortplanting van trekvogels die halt houden in het noordpoolgebied, zouden de gevolgen van een olieramp nog veel groter kunnen zijn in de zomermaanden.
©PiepVandaag.nl Mary Lange
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
1 Comment
Comments are closed.
Gelijk heb je! De gevaren van Noordpoolboringen worden zwaar onderschat.