Volgens een nieuwe studie verzuurt de Noordelijke IJszee drie tot vier keer sneller dan andere oceanen. De verzuring wordt versneld door de afname van zee-ijs in het Noordpoolgebied. Wetenschappers waarschuwen dat het ‘enorme gevolgen’ zal hebben voor het leven in de Noordelijke IJszee.
Toen wetenschappers de tussen 1994 en 2020 in het noordpoolgebied verzamelde gegevens vergeleken met gegevens van andere oceanen, ontdekten zij dat de verzuring in het Noordpoolgebied veel sneller verliep. Wei-Jun Cai, een mariene chemiedeskundige aan de Universiteit van Delaware en een van de auteurs van het artikel:
“We waren geschokt om te zien dat de verzuring drie tot vier keer sneller verloopt.”
Volgens de studie, onlangs gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Science, is de oorzaak dat het zeewater van de Noordelijke IJszee door het snelle verlies van zee-ijs meer wordt blootgesteld aan de atmosfeer. Hierdoor neemt het sneller kooldioxide op dan in de Atlantische, Stille, Indische, en Antarctische oceaan. In de andere oceanen wordt het verzuringsproces meer aangedreven door een wereldwijde toename van de koolstofdioxide in de atmosfeer. Als het zee-ijs in het westelijke noordpoolgebied blijft verdwijnen, kan dit proces zich de komende decennia voortzetten en versterken, voorspellen de wetenschappers.
.
Smeltend Noordpoolijs veroorzaakt conflicten tussen orka’s en de mens
Noordelijke IJszee ook vier keer sneller opgewarmd
In augustus dit jaar bleek uit een afzonderlijke studie dat het Noordpoolgebied de afgelopen 43 jaar ongeveer vier keer zo snel is opgewarmd als het wereldgemiddelde. De snellere opwarming, bekend als Arctische versterking, is een terugkoppelingsproces dat wordt aangedreven door smeltend zee-ijs, dat ook de oorzaak is van een snellere verzuring, aldus de onderzoekers. Cai legt uit:
“Het smelten van het ijs verdunt of verlaagt de alkaliteit van het zeewater. Dit verkleint de buffercapaciteit van het water, het vermogen om verzuring tegen te gaan.”
.
.
Enorme gevolgen zeeleven
Het effect van de veranderde zeewaterchemie zal ‘enorme gevolgen’ hebben voor het zeeleven, voorspelt Cai. Als voorbeeld verwees hij naar studies die aantonen dat oceaanverzuring een bedreiging vormt voor koraalriffen:
“Op lagere breedtegraden heb je koraalriffen en als je koolstofdioxide aan het water toevoegt, […] zal het koraal niet groeien.”
De lagere pH, of zuurtegraad, van het zeewater kan vele systemen beïnvloeden, en op den duur zelfs bepaalde metalen giftiger maken, zo voegt hij toe:
“We weten nog lang niet wat de schade bedraagt voor biologische systemen. We weten niet welke organismen kunnen worden aangetast. Dit is iets wat biologiewetenschappers moeten onderzoeken.”
Bron:
- The Guardian
- Lees ook op AnimalsToday:
.
©AnimalsToday.nl Meia van der Zee