Op bevel van Kim Jong-un moeten Noord-Koreanen die een hond als huisdier hebben hun hond inleveren. Het argument is dat het houden van een hond beschouwd wordt als een ‘besmet verschijnsel van een bourgeois ideologie’, en een gevolg is van ‘kapitalistische decadentie’. Maar de Noord-Koreanen weten dat er iets anders aan de hand is, namelijk dat de honden geslacht worden.

Noord-Koreaanse honden geslacht vanwege voedseltekorten
Noord-Koreaanse honden geslacht vanwege voedseltekorten | Foto: publiek domein

De maatregel lijkt ingegeven om ernstige voedseltekorten in het geïsoleerde Noord-Korea te bestrijden, die door de sancties tegen de dictatuur niet met buitenlandse steun bestreden kunnen worden. Daarnaast accepteert Kim Jong-un ook geen hulp van andere landen. De in beslag genomen honden zullen dus als voedsel dienen en op het menu verschijnen van restaurants in het hele land, met name in de hoofdstad Pyongyang.

Ingevorderde honden geslacht

Zelfs in Noord-Korea worden niet altijd alle bevelen van de leider even actief opgevolgd, maar uit verschillende bronnen blijkt dat dat deze keer wel het geval is. Hondeneigenaren worden onder druk gezet om hun hond op te geven. Blijven ze weigeren dan lopen ze het risico dat de hond tegen hun wil wordt meegenomen en gedood. Het gaat daarbij in de eerste plaats om honden van 15 kilo of meer.

hondenvlees
Dogfarm in Vietnam | Foto: bron onbekend

Hondenvlees

In Azië is het eten van hondenvlees niet ongewoon, vooral in Myanmar, Cambodja, de Filipijnen, Noord-China, Noord- en Zuid-Korea, Indonesië en Vietnam gebeurt het veel. Er wordt geloofd dat hondenvlees gezond is, het lichaam versterkt, verkoelt en het zou het seksuele uithoudingsvermogen verbeteren. Maar het is vooral goedkoop. Dat sommigen ervan overtuigd zijn dat de hond eerst gemarteld moet worden voordat hij sterft, is een kleine indicatie van het leed dat zich hier afspeelt. Klein lichtpuntje is het feit dat vooral oudere generaties hierin geloven. Gelukkig neemt de consumptie van hondenvlees met de komst van jongere mensen, die honden meer als huisdier gaan waarderen, in veel landen af.

honden geslacht
Actie van AnimalsToday tegen hondenvleesfestival Yulin in China | Foto: AnimalsToday

Zuid-Korea

Zo ook in Zuid Korea, waar sinds een paar decennia de hond als voedsel minder populair is geworden. Onder invloed van veranderde beeldvorming is het aantal restaurants met hondenvlees sterk afgenomen, en zijn , vaak illegale, slachterijen gesloten. Het jaarlijkse hondenvleesfestival Boknal, staat ter discussie. Momenteel wordt geschat dat jaarlijks tussen de één en twee miljoen honden worden geslacht voor consumptie. Dat het onderwerp van discussie is laat een filmpje van de BBC zien, waarin Zuid Koreaanse voor- en tegenstanders van hondenvleesconsumptie met elkaar spreken.

honden geslacht
Verkoop van hondenvlees in Zuid-Korea | Foto: Gaël Chardon/Wikimedia

Noord-Korea

In Noord-Korea heeft men een wisselende relatie met de hond. Van oudsher is het eten van vlees geaccepteerd, en wordt het beschouwd als een inheemse traditie. Ze speelden, ook als inheemse traditie, een belangrijke symbolische rol in de relatie met Zuid-Korea. Zo werden in 2000 en 2018 twee zeldzame Pungsan pups aan Zuid-Korea overhandigd als teken van verzoening en verbroedering. Pas na 1989, toen het World Festival of Youth and Students werd gehouden in Pyongyang, ontdekte met name de elite van Noord-Korea de hond als huisdier en speelkameraadje. Het is niet bekend hoeveel dieren er als huisdier in Noord-Korea leven, die nu dus voor hun leven moeten vrezen.

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Laura Lancée