Het artikel op de website EnviroNews.tv , waarin werd aangekondigd dat de Noord-Indochinese tijger nu uitgestorven is verklaard in Cambodja, opende met een treffende, maar ook schrijnende zin: ‘De mens heeft het opnieuw geflikt: de zoveelste diersoort is met succes uit zijn wilde habitat weggevaagd.’ Ooit leefden er duizenden van deze grote katten in de jungle van het land en volgens de samenwerkende dierenbeschermingsorganisaties is dit prachtige dier nu ‘functioneel uitgestorven’.
De Noord-Indochinese of Zuid-Chinese tijger (Panthera tigris amoyensis) komt in Cambodja niet meer voor in het wild. Het Wereld Natuur Fonds (WNF) verklaart:
“Op dit moment zijn er geen tijgerpopulaties meer in Cambodja, en worden er dus ook geen tijgers meer voortgebracht. Daarom zijn de dieren functioneel uitgestorven verklaard.”
Het laatste exemplaar van de Noord-Indochinese tijger in Cambodja werd in 2007 waargenomen met behulp van een cameraval.
Mogelijke herintroductie
Samen met een aantal andere NGO’s doet het WNF er nu alles aan om deze tijgersoort, ooit Cambodja’s grootste roofdier, terug te brengen in het wild. In maart keurde regering het plan hiervoor al goed. Dit is onder meer gericht op strengere wetten, een harder optreden tegen stropers en regels om de prooien en leefomgeving van de tijgers te beschermen.
Zodra de organisaties met het plan van start gaan, zullen er meerdere tijgers uit gevangenschap worden uitgezet in een beschermd woud in de provincie Mondulkiri, aan de oostgrens van Cambodja. Keo Omaliss, directeur van het departement voor wilde dieren en biodiversiteit binnen het ministerie van bosbeheer, vertelde in een persconferentie hoe dit er in de praktijk uit zal zien:
“We beginnen met twee mannetjes, en vijf tot zes vrouwtjes. Dat is al een enorme klus.”
Bovendien zei Omaliss dat er een flink prijskaartje aan dit plan hangt: de kosten worden geschat op 20 tot 50 miljoen dollar.
Internationale samenwerking
De dierenbeschermingsorganisaties juichen het nieuwe tijgerbeleid van de overheid toe. Suwanna Gauntlett van Wildlife Alliance – een van de NGO’s die zich hard maakt voor deze zaak – bevestigt dit:
“Omdat de wet niet goed werd gehandhaafd, is de tijger door intensieve jacht uitgestorven. De overheid komt nu in actie.”
In 2010 tijdens de zogenoemde Global Tiger Summit sloten 13 landen waar de Noord-Indochinese tijger voorkomt (Bangladesh, Bhutan, China, Cambodja, India, Indonesië, Laos, Maleisië, Myanmar, Nepal, Rusland, Thailand en Vietnam) een samenwerkingsverband en introduceerden een plan om de wereldwijde populatie te verdubbelen voor 2022.
Zijden draadje
De iconische grote kat wordt wereldwijd met uitsterven bedreigd. In China, Laos, Myanmar en Vietnam leven in totaal nog maar zo’n paar honderd tijgers. Men vermoed dat de dieren in Laos zelfs helemaal verdwenen zijn, maar dat onderzoek loopt nog. In het Western Forest Complex, een reservaat op de grens van Thailand en Myanmar, leeft bijna de helft van de totale populatie op aarde. Over de hele wereld hoopt men vurig dat de plannen van de Cambodjaanse regering en die van de Global Tiger Summit genoeg zijn om deze waardevolle diersoort te behouden.
Bron ©PiepVandaag.nl Anne Douqué
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
1 Comment
Comments are closed.
Het is structureel helemaal mis in de wereld. De vernietiging en vervuiling gaan maar door, er komen steeds meer mensen bij en vrijwel niemand schijnt zich er om te bekommeren. Wilde dieren die verdwijnen zijn helaas het gevolg van de verdergaande uitputting en vernietiging van de prachtige aarde waar wij op leven. De leefbaarheid op aarde staat op het spel, maar zolang we er niet al te veel last van lijken te hebben gaat de mens gewoon koppig en hardnekkig door. Het is heel hoog tijd voor een andere koers waarin mededogen en duurzaamheid de boventoon voeren.