Uit onderzoek blijkt dat Noord-Ierland de toegangspoort vormt voor een grootschalige zwarte markt van puppyhandel in Groot-Brittannië. Op deze manier worden er jaarlijks tienduizenden honden doorgesluisd. vaak voordat ze de toegestane leeftijd van 15 weken hebben en waarschijnlijk onvolledig zijn ingeënt.
Dit kwam aan het licht tijdens het programma Spotlight van BBC. Tijdens de lockdown vergrootte de vraag naar puppy’s en werden er steeds meer honden vanuit Ierland via Noord-Ierland naar Groot-Brittannië verscheept. In Engeland, Wales en Schotland is er namelijk wetgeving (Lucy’s Law) die ervoor zorgt dat er direct bij fokkers gekocht moet worden, zodat kopers de omstandigheden zien. Nu geldt dit voor Ierland niet en worden hier dus steeds meer pups vandaan gehaald.
.
Lucratieve toegangspoort
De bedragen voor deze honden nemen alleen maar toe, terwijl de omstandigheden verslechteren. Door deze druk op de puppyhandel worden er zieke en stervende pups verkocht. Mike Flynn, hoofdinspecteur van de Scottish Society for the Prevention of Cruelty to Animals (SSPCA):
“Vorig jaar hebben we 150 puppy’s in beslag genomen en minstens 90 procent ervan kwam hierheen vanuit Belfast.”
Op de radio zei de directeur van de Ulster Society for the Prevention of Cruelty to Animals (USPCA), Brendan Mullan, dat de foute puppyhandel erg ‘lucratief’ is. Het is namelijk zo dat je voor het verschepen van drugs gevangenisstraf krijgt, terwijl de straf voor het vervoeren en verkopen van broodfokhonden een relatief lage geldboete is:
“We hebben dierentransporteurs met vergunningen geïdentificeerd die betrokken zijn bij deze handel, die honden ophalen in het zuiden van Ierland, maar ook afnemen van illegale fokkers in Noord-Ierland en deze Groot-Brittannië in smokkelen.”
De inschatting van de USPCA is dat ongeveer een derde van deze puppy’s sterft. Dat is verschrikkelijk, ook voor de mensen die nietsvermoedend zo’n pup in handen krijgen. Zij worden ook steeds jonger weggehaald bij hun moeders, die doorgefokt en overbelast zijn.
.
Aan de orde van de dag
Helaas blijft foute puppyhandel aan de orde van de dag. Edwin Poots, Minister van Landbouw in Noord-Ierland, gaf aan dat het praktisch onmogelijk is om alle voertuigen te controleren. Wel zijn er in de afgelopen maanden meerdere onderscheppingen geweest, waarbij puppy’s gered konden worden. Er wordt samengewerkt met lokale partijen, de politie en vervoersbedrijven om verdachte activiteit op te sporen.
.
Meldpunt foute puppyhandel
Ook in Nederland hebben wij niet stilgezeten. House of Animals lanceerde drie maanden geleden een meldpunt. Karen Soeters:
“Uniek aan ons meldpunt is dat wij een nog completer beeld krijgen van de malafide boodfokhondenhandel en daarbij met een handhavingsverzoek controles kunnen afdwingen bij de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA).”
House of Animals wil strengere straffen tegen deze foute handel, maar dat er ook meer preventief gewerkt kan worden. Helaas blijft het lastig, omdat puppy’s nou eenmaal enorm gewild zijn, ondanks de vreselijke gevolgen.
Bronnen:
- BBC News
- The Guardian
- USPCA
- Lees ook:
.
Karen’s blog: Aangifte tegen foute puppyhandelaar, NVWA medeplichtig
©AnimalsToday.nl Juliëtte Ronteltap