Wakker Dier uit vandaag een noodkreet. Namens bijna 50.000 burgers roepen ze de Tweede Kamer op  tot betere wettelijke bescherming voor de melkkoe. In de recente discussie over de dierwaardige veehouderij heeft de Kamer immers besloten om nu geen specifieke welzijnswetgeving voor melkkoeien door te voeren. Wakker Dier vindt dit schandalig.

Noodkreet voor de melkkoe bij de Tweede Kamer
Noodkreet voor de melkkoe bij de Tweede Kamer | Foto: publiek domein

Anders dan veel andere dieren in de vee-industrie worden melkkoeien niet beschermd door specifieke wetgeving. Wakker Dier startte in 2023 een burgerinitiatief om hierover een debat in de Tweede Kamer af te dwingen. Inmiddels is hierover in de Kamer gesproken maar nog zonder resultaat voor de koeien. Daarom biedt Wakker Dier nu alsnog een petitie aan, ondersteund met loeiende melkpakken. Leonie Vestering van Wakker Dier:

“Schandalig dat het lot van de melkkoe anno 2024 nog steeds in handen ligt van de big zuivelindustrie. De melkkoe verdient wettelijke bescherming. Dit kan zo niet langer.”

Wakker Dier wil dat melkkoeien ten minste dezelfde bescherming krijgen als varkens en kippen. Dat betekent dat er minimumeisen moeten komen voor leefruimte, ligplekken, geschikte vloeren, een verantwoord dag- en nachtritme, gezondheid en soorteigen gedrag (zoals grazen in de wei).

Noodkreet voor de melkkoe

De Nederlandse melkkoe wordt tot het uiterste gedreven om meer en meer melk te geven, geregeld onder slechte omstandigheden. Ze staat het grootste deel van haar leven op stal, vaak op een harde vloer die glad is door mest. Een kwart van de koeien komt helemaal niet buiten. Als gevolg van deze factoren lopen veel koeien kreupel en/of lijden ze aan pijnlijke uierontstekingen.
.

.
Wakker Dier voert al langer campagne voor een beter koeienwelzijn. Vooruitlopend op het aanbieden van de petitie liet de dierenwelzijnsorganisatie de afgelopen week namens de melkkoe al een noodkreet horen, in de vorm van loeiende melkpakken in vier grote steden (zie YouTube filmpje). Wakker Dier plaatste de pakken onder meer op bekende pleinen, in supermarkten en bij de Tweede Kamer. Vestering:

“De melkkoe leidt een slopend bestaan, uitgemolken tot de laatste cent, zonder specifieke wettelijke bescherming. Daarom laten we haar noodkreet bij de Tweede Kamer horen.”

Bron:

©AnimalsToday.nl LL