Van alle zoogdiersoorten zijn er momenteel meer dan 6.500 bekend. Dat is naar schatting 80 procent van alle zoogdieren die er zijn, blijkt uit nieuw onderzoek. Daarbij gaat het vooral om kleinere zoogdieren die niet eerder gezien zijn.
Taxonomie, het onderzoek naar hoe verschillende organismen zich tot elkaar verhouden, bestaat al sinds de 18de eeuw. Sindsdien is er veel veranderd en kan men ook specifieker bepalen wanneer organismen biologische eigenschappen delen. Zo maakten de onderzoekers die de studie over de nog niet ontdekte zoogdiersoorten publiceerden in Proceedings of the National Academy of Sciences gebruik van gensequences van 4.300 bekende soorten. Bryan Carstens van de Ohio State University:
“Je kunt de verschillen tussen soorten enkel vaststellen als je een genetische analyse uitvoert.”
Naast soorten die nooit eerder gezien zijn gaat het namelijk ook om soorten die erg veel lijken op andere dieren binnen dezelfde familie.
Om te bepalen welke eigenschappen de niet ontdekte zoogdiersoorten gemeen hebben werd er gebruik gemaakt van een wetenschappelijke methode die ook wel bekend staat als machine learning – een techniek die bijvoorbeeld Netflix inzet om series aan te bevelen. Er werd hierbij naast kenmerken van het dier zelf ook gekeken naar de omgeving van de ontdekte soorten. Gebaseerd daarop kan een voorspelling gedaan worden van waar de nog niet ontdekte soorten te vinden zijn. Het gaat daarbij om diverse omgevingen, waardoor de soorten zich gaan ‘diversifiëren’ door zich aan te passen op de omgeving. Voornamelijk het tropisch regenwoud, waar de diversiteit al het hoogst is.
.
Twintig nieuwe dier- en plantensoorten ontdekt in Boliviaanse Andesgebergte
.
We schreven een jaar terug over een expeditie in Bolivia, waarbij 20 nieuwe dier- en plantensoorten werden ontdekt. Zij hadden de unieke gelegenheid zich te ontwikkelen, omdat de natuur daar vrijwel onaangetast is. Daarnaast werden er het afgelopen jaar ook elders ter wereld zoogdiersoorten ontdekt, waaronder de Benin-boom hyrax (Dendrohyrax interfluvialis) – een soort knaagdier – en de oranjebonte vleermuis (Myotis nimbaensis) in West-Afrika. Om te voorkomen dat deze zoogdiersoorten en de nog vele niet ontdekte soorten uitsterven is het van belang dat zij geïdentificeerd en beschreven worden.
Daarnaast is het noodzakelijk dat de unieke ecosystemen waar de niet ontdekte soorten zich schuilhouden beschermd worden tegen schadelijke menselijke invloeden.
Bronnen:
©AnimalsToday.nl Juliëtte Ronteltap