Door stroperij en klimaatverandering is de nijlpaardpopulatie hard getroffen. Men overweegt nu het nijlpaard toe te voegen aan de meest bedreigde dierenlijst, zodat er een algeheel verbod komt op handel in lichaamsdelen van het dier.
Volgens de International Union for Conservation of Nature (IUCN) zijn er tussen 115.000 en 130.000 nijlpaarden over in het wild. Tijdens de jaren 90 en rond de eeuwwisseling zijn de aantallen gedaald vanwege stroperij en het verlies van habitat. Dit zijn nog steeds reële bedreigingen. Daarnaast is het legaal om jachttrofeeën en andere onderdelen van het nijlpaard te verhandelen volgens de Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora (CITES). Vier jaar geleden schreven wij over een veiling in Tanzania, waarbij door het Ministerie van Toerisme en Natuurlijke Bronnen 12.500(!) nijlpaardtanden werden geveild.
.
3,5 ton nijlpaardtanden verkocht als ivoor tijdens controversiële veiling in Tanzania
.
In 2016 werden nijlpaarden geclassificeerd als vatbaar voor uitsterving op de Rode Lijst van de IUCN. Dit kwam vanwege lokale dalingen in populaties in de 38 Afrikaanse landen waarin het nijlpaard voorkomt. ‘Nijlpaard-mens conflicten leiden helaas zowel tot de dood van nijlpaarden als van mensen en hebben bijgedragen aan een gerelateerd probleem van ongereguleerde jacht op nijlpaardenvlees en ivoor, dat wordt gevonden in hun hoektanden,’ aldus Rebecca Lewison, medevoorzitter van de nijlpaardspecialistengroep van de IUCN. Doordat de vrouwtjes pas vruchtbaar zijn na negen tot tien jaar en de draagtijd acht maanden is, zijn nijlpaarden extra vatbaar.
Momenteel staan nijlpaarden in de CITES in een lijst van soorten die niet noodzakelijkerwijs bedreigd worden met uitsterving (appendix II). Dit zou echter wel kunnen gebeuren als er niet goed wordt toegezien op de wetgeving. Inmiddels wordt overwogen om de dieren toe te voegen aan ‘s werelds meest bedreigde dierenlijst (appendix I). Door de klimaatcrisis, stroperij en de ivoorhandel zijn de aantallen namelijk verder afgenomen. Als bij de volgende CITES bijeenkomst in november dit jaar wordt besloten dat nijlpaarden worden toegevoegd aan de lijst van meest bedreigde dieren komt er een verbod op de handel in hun lichaamsdelen en ivoor.
Er zal een onderzoek uitgevoerd worden om te concluderen of nijlpaarden aan de eisen voldoen om aan de lijst van meest bedreigde dieren toegevoegd te worden. Vanwege de belangrijke rol die zij spelen in het behoud van ecosystemen zou dit een goed besluit zijn.
Bronnen:
©AnimalsToday.nl Juliëtte Ronteltap
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?