Dog Meat Free Indonesia (DMFI), een coalitie die zich inzet tegen de slacht en de handel in honden, heeft drie nieuwe wetsvoorstellen ingediend bij het Huis van Afgevaardigden in Indonesië. Wanneer goedgekeurd, zouden deze regels de dieren kunnen beschermen om niet in de vleesproductie te belanden.
Deze nieuwe wetsvoorstellen zouden de eerste uitgebreide Indonesische wetten zijn die de rechten van zowel honden als katten beschermen. Als deze initiatieven succesvol zijn, zou Indonesië zich aansluiten bij de vijf andere Aziatische landen die de handel in honden- en kattenvlees expliciet hebben verboden.
DMFI voert al jaren campagne voor het beëindigen van de handel in honden- en kattenvlees. Ook heeft het talloze schokkende onderzoeken naar buiten gebracht. Hieruit blijkt dat er in Indonesische een heus onderwereldnetwerk operatief is van honden- en kattendieven, handelaren en slachters.
Meer dan een miljoen dieren per jaar
Als gevolg van de campagnes van DMFI hebben meer dan 70 steden, regio’s en provincies al stappen gezet om de handel te verbieden. Desondanks is er nog geen nationaal verbod van kracht, terwijl dat juist een extra grote stap zijn voor de bescherming van de dieren.
“Meer dan een miljoen honden en katten per jaar worden gestolen, verhandeld en gedood voor het vlees in een handel die de gezondheid van de inwoners van het land direct in gevaar brengt. Deze dieren doorstaan afmattende reizen, een hitteberoerte, uitdroging en ziekte, om vervolgens te worden neergeknuppeld, geblakerd en gedood voor vlees dat bijna niemand in Indonesië eet”, zegt Franken, nationaal coördinator van DMFI.
“Deze historische wetsvoorstellen bieden Indonesië een vitale kans om de wrede en gevaarlijke handel in honden- en kattenvlees voor eens en altijd uit te bannen en het welzijn van mens en dier te beschermen”, zo legt Franken uit.
Waarvoor dienen de nieuwe wetsvoorstellen precies?
De drie ontwerpverordeningen omvatten een breed spectrum aan beschermende maatregelen. Ten eerste wil de ‘National Law on the Elimination of Violence Against Companion Animals’ verschillende vormen van wreedheid strafbaar stellen. Het gaat om onder meer marteling en verwaarlozing. Ook wil het principes vastleggen voor verantwoordelijk huisdierbezit. Deze basiswet verbiedt ook expliciet de handel in honden- en kattenvlees, van diefstal tot het slachten voor menselijke consumptie.
Ten tweede is er de ‘Government Regulation on the Nationwide Ban on Dog and Cat Meat Trades’. Dit is een alomvattend verbod voor op alle interacties met de handel, waardoor bestaande mazen in de wet, die deze praktijken mogelijk hebben gemaakt, gedicht worden.
Ten slotte zal de ‘Presidential Regulation’ een taskforce oprichten. Die zal zich bezighouden met de gevolgen van de handel in hondenvlees voor de volksgezondheid. Hierbij wordt onder andere gekeken naar de rol die deze handel heeft bij de verspreiding van hondsdolheid. Dit komt nog steeds voor in veel provincies in Indonesië.
Publieke steun
Het is nog even afwachten of de wetsvoorstellen goedgekeurd worden, maar de publieke steun is in ieder geval aanwezig. Uit een Nielsen-opiniepeiling van januari 2021 (in opdracht van DMFI) bleek dat 93 procent van de Indonesiërs voorstander is van een nationaal verbod op hondenvlees. Met minder dan 5 procent die ooit hondenvlees heeft gegeten, weerspiegelt de vraag naar wetgevende actie niet alleen ethische overwegingen, maar ook de volksgezondheid. Als de voorstellen worden goedgekeurd kan een verbod binnen vijf jaar worden ingevoerd.
Bron:
- World Animal News
- Lees ook:
©AnimalsToday.nl Kasper Wienk
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?