Hans Baaij, directeur van Stichting Dier&Recht was gisteravond te gast bij TROS Radar om de problematiek rondom de rashondenfok onder de aandacht te brengen in het kader van Artikel 19: Besluit gezelschapsdieren.
Uiterlijke fixatie
Fokken op het uiterlijk vindt al tientallen jaren plaats ten koste van de gezondheid van het dier. Al in 1988 heeft het Ministerie van Landbouw (LNV) het boek: Mooi, mooier, mooist gepubliceerd. Hierin worden de erfelijke aandoeningen omschreven als gevolg van het fokgedrag. Tegenwoordig krijgt meer dan 40% van de rashonden te maken met een of meerdere erfelijke aandoeningen.
Veroordeling malafide fokker
Stichting Dier&Recht won in december 2012 een rechtszaak tegen een malafide hondenfokker. De Rechtbank Breda heeft de hondenfokker veroordeeld tot een schadevergoeding van bijna € 6.000 in verband met een ernstige erfelijke aandoening bij een rashond. Dit is de eerste keer dat een fokker aansprakelijk is gesteld.
Vastleggen in de wet
Het welzijn van dieren moet worden vastgelegd in de wet zodat dierenmishandeling kan worden aangepakt. Artikel 19 kan ervoor zorgen dat rashondenleed tot het verleden gaat behoren mits de wet voor alle hondenfokkers geldt in plaats van enkel professionele fokkers.
92% van de fokkers zijn namelijk hobbyfokkers.
Stichting Dier&Recht is daarom een petitie gestart om staatssecretaris Dijksma ervan te overtuigen dat het dierenwelzijn niet de dupe mag worden van financieel gewin.
Kijk de uitzending van TROS Radar terug: Nieuwe wet dieren een wassen neus?
Persbericht Stichting Dier&Recht
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?