Wetenschappers hebben een nieuw hulpmiddel ontwikkeld waarmee de veiligheid van blauwe vinvissen wordt verbeterd. Door de walvissen via satellietzenders te volgen, kan in kaart worden gebracht waar de dieren zich bevinden. Hierdoor kunnen schepen gealarmeerd worden, zodat er minder aanvaringen plaatsvinden.
Blauwe vinvissen worden al jarenlang gevolgd door wetenschappers aan de Amerikaanse westkust, om te onderzoeken hoe deze enorme dieren voldoende voedsel vinden. Wetenschappers van NOAA Fisheries en de universiteiten van Oregon en Maryland hebben de beschikbare data gecombineerd met de omstandigheden op zee. Het systeem heet WhaleWatch en stelt maandelijks kaarten op van blauwe vinvins ‘hotspots’ om schepen te laten weten waar er een verhoogd risico is om deze bedreigde walvissen tegen te komen.
Elliott Hazen, ecoloog bij NOAA Fisheries, is de hoofdauteur van een publicatie over dit hulpmiddel in het vakblad Journal of Applied Ecology. Hij legt uit:
“We gebruiken de data die jarenlang verzameld is dankzij de zenders, en laten de walvissen ons vertellen waar ze heen gaan en onder welke omstandigheden. Als we weten waarom ze een voorkeur hebben voor bepaalde plekken kunnen we veel beter inschatten welke maatregelen we moeten nemen om het risico voor de walvissen te verlagen.”
Blauwe vinvissen zijn een bedreigde diersoort: de laatste jaren is hun aantal voorzichtig gestegen. Uit eerder onderzoek is gebleken dat bepaalde vaarroutes van en naar Los Angeles en San Francisco overlappen met belangrijke hotspots van de blauwe vinvis, wat de kans op een fatale botsing verhoogt. Er vinden zo’n twee gedocumenteerde aanvaringen per jaar plaats aan de Amerikaanse westkust, maar het is mogelijk dat er ook walvissen worden aangevaren zonder dat dit opgemerkt of gemeld wordt.
Kip Louttit, directeur van Marine Exchange of Southern California, een firma die schepen volgt die de havens van Zuid-Californië aandoen:
“Geen enkele kapitein of rederij wil een walvis aanvaren. Als we goede informatie kunnen verschaffen over de gebieden waar de walvissen zich bevinden, denk ik dat de industrie dat heel serieus neemt en goed zal gebruiken.”
Bron ©PiepVandaag.nl Angelique Lagarde
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?