In 2012 zijn in Odisha, India, al 295 olifanten gedood door stropers, waarvan 61 door elektrocutie. De olifanten worden geëlektrocuteerd door struikeldraad gemaakt van stroomkabels.
Faunabescherming vs energiemaatschappij
Deze stropersmethode zorgt voor onenigheid tussen de faunabescherming en energiemaatschappijen in Odisha, district Ganjam. De faunabescherming is van mening dat een lakse regelgeving omtrent stroomkabels deze vorm van stropen mogelijk maakt. Ze vermoedt dat het elektriciteitsnetwerk is doorgetrokken naar het platteland, zonder supervisie van Odisha’s elektriciteitsbedrijven. De wildbeheerders willen dat de energiebedrijven diverse maatregelen nemen om de olifanten te beschermen, zoals hogere, beter geïsoleerde stroomdraden. Een andere optie is om de stroom tijdens trekperioden af te sluiten in gebieden waar veel olifanten zijn.
De energiemaatschappijen vinden dat zij niet verantwoordelijk zijn voor deze illegale stroperspraktijken. Volgens hen is het vervolgen van stropers een taak van de wildbeheerders, niet van de energiemaatschappijen. Toch heeft de algemeen directeur van Southco, de elektriciteitsleverancier in het district, aan de Times of India verteld dat het bedrijf transmissiedraden heeft verhoogd en van plan is meer maatregelen te nemen om de olifanten te beschermen.
Olifant in het nauw
Helaas zijn stropers niet het enige gevaar voor de Indiase olifanten. Ook vernietiging van hun leefgebied en voedselbronnen is een enorme bedreiging voor hun voortbestaan. De olifanten worden verdreven uit hun natuurlijke omgeving en zo richting dorpen en boerderijen gedwongen. Uiteindelijk leidt dit tot de dood van nog meer olifanten.
Aantal olifanten schrikbarend laag
Er is geen tijd meer te verliezen, de Indiase overheid moet een einde maken aan olifantenstroperij. Wildbeheerders hebben het aantal patrouilles in het Ganjamdistrict opgevoerd om de stropers te ontmoedigen. Maar met nog minder dan 20.000 Aziatische olifanten wereldwijd, wat volgens milieudeskundigen angstaanjagend laag is, is het maar de vraag of deze maatregel voldoende is om de dieren te beschermen.
Bron:
©AnimalsToday.nl Angelique Lagarde
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
1 Comment
Comments are closed.
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?
absurt.