In de regenwouden van tropisch Afrika zijn een ongelooflijke 742 nieuwe soorten dieren en planten ontdekt. Maar liefst 10 jaar lang deden honderden wetenschappers onderzoek naar allerlei levensvormen in het Congobekken. Hun bijzondere ontdekkingen van onder meer een nieuwe aap, een luchtademende meerval en een blinde slang vind je in het WWF-rapport New Life in the Congo Basin: a Decade of Species Discoveries.
Andere vondsten zijn onder meer nieuwe soorten orchideeën, koffie, vleermuizen, bosadders, kameleons, klauwkikkers, cobra’s, krokodillen, libellen, elektrische vissen, bedreigde kikkers, muizen en spinnen. Maar ook een nieuwe uil, schildpad, wesp en de eerste vuurvliegsoorten uit de Centraal-Afrikaanse Republiek werden ontdekt. Martin Kabaluapa, regionaal directeur Congobekken voor het Wereld Natuur Fonds (WWF):
“We vieren deze ontdekkingen, maar ze brengen ook een grote verantwoordelijkheid met zich mee.”
Dit rapport is dan ook gelijk een dringende oproep om dit vitale ecosysteem goed te beschermen. Het Congobekken vormt het tropische hart van Afrika en ligt verspreid over maar liefst 6 landen, waaronder Gabon, Congo en Kameroen. Deze unieke en onmisbare jungle legt meer CO2 vast dan de Amazone en het regenwoud van Borneo bij elkaar. Onmisbaar dus in de wereldwijde strijd tegen de klimaatcrisis. Daarnaast is het een levensader voor meer dan 75 miljoen mensen, die ervan afhankelijk zijn voor voedsel, onderdak en culturele identiteit. En er worden dus nog steeds veel nieuwe diersoorten ontdekt.
Jaap van der Waarde, Hoofd Natuurbehoud Congobekken bij WWF:
“WWF werkt samen met overheden, partnerorganisaties en inheemse groepen om deze ecosystemen te beschermen. Van biomonitoringprogramma’s tot FSC-certificering van kapconcessies, ons doel is om ervoor te zorgen dat toekomstige generaties de wonderen van deze regenwouden kunnen zien.”
Gelukkig hebben lokale overheden toegezegd om 30 procent van hun land beschermd gebied te maken voor 2030. WWF helpt hen bij het identificeren van deze gebieden en het effectief beschermen ervan. Zo heeft een recent onderzoek in Gabon en de Republiek Congo aangetoond dat er meer grote zoogdieren te vinden zijn in FSC-gecertificeerde bossen dan in bossen zonder certificering. Daar worden ook meer dieren ontdekt. Het duurzaamheidskeurmerk is dus een bewezen methode om zowel de biodiversiteit te beschermen als economische kansen te creëren voor lokale gemeenschappen en overheden.
Inheemse bevolking ontdekt mee
Het betrekken van de inheemse bevolking en lokale gemeenschappen is essentieel voor het goed beheren van natuurgebieden. Want deze mensen leven al generaties in harmonie met de bossen van het Congobekken. Daarom zet WWF onder meer in op duurzaam gebruik van bossen, zoetwatergebieden en andere hulpbronnen. Meer informatie over de initiatieven en programma’s waarmee het WWF pioniert, en waarmee WWF soorten ontdekt, vind je in het Engelstalige rapport.
Bron:
- WWF persbericht
- NOS Jeugdjournaal on YouTube
- Lees ook op AnimalsToday.nl:
©AnimalsToday.nl