AMSTERDAM – Het dierenwelzijnsbeleid in Nederland is gestoeld op zo min mogelijk wettelijke regels. De sector zelf bepaalt hoe er met dieren wordt omgegaan, terwijl daar economische motieven prevaleren. Om de gezondheid en het welzijn van dieren te waarborgen, verzoekt de Sophia-Vereeniging het nieuwe kabinet om een minister van Dierenwelzijn aan te stellen. Daarmee wordt gehoor gegeven aan de maatschappelijke roep om duurzaam beleid dat bijdraagt aan een samenleving waarin mensen respectvol omgaan met elkaar en met hun omgeving.
Het dier als commercieel product
Met een volwaardige bevoegdheid kan een minister van Dierenwelzijn zich inzetten voor adequate dierenbeschermende maatregelen en een strenge controle daarop. “Het uitgangspunt zou moeten zijn dat dieren een intrinsieke waarde hebben die beschermd moet worden”, zegt Steffie van Horck, directeur van de Sophia-Vereeniging. “Daarvan profiteren niet alleen de miljoenen dieren in de bio-industrie, de laboratoria, de bontfokkerijen en de entertainmentindustrie, ook huisdieren zouden er enorm bij gebaat zijn als zij door de wetgever niet meer enkel behandeld worden als een product waarmee winst te behalen valt.”
Belasting op medische zorg voor dieren
Exemplarisch is de btw die geheven wordt op diergeneeskundige handelingen. Voor huisdieren geldt het hoge tarief van 21%, omdat zij worden beschouwd als een luxeproduct. Volgens de Sophia-Vereeniging en zo’n 40.000 steunbetuigers is medische zorg voor dieren geen luxe maar noodzaak en zou het dierenwelzijn significant verbeteren door een belastingverlaging. Tot op heden weigert de staatssecretaris dit verzoek, onder meer vanwege de inkomstenderving. Ook op het gebied van handel en fokkerij blijven dierenbeschermende maatregelen uit, omdat die de marktwerking en daarmee de economie in de weg staan.
Voortrekkersrol
“Een beschaafd land zou niet moeten verdienen aan het lijden van dieren”, zo stelt de Sophia-Vereeniging in een brandbrief aan informateur Schippers en de fractievoorzitters. “Het welzijn van dieren kan niet worden overgelaten aan een sector die zijn bestaansrecht ontleent aan kiloknallers, bontkragen en dierenshows, aan het fokken van dieren met ziekmakende uiterlijke kenmerken, aan het verhandelen van dieren via het internet, dierenwinkels en tuincentra en aan het houden van dieren die in gevangenschap een abominabel leven leiden. Wij verzoeken het nieuwe kabinet om een voortrekkersrol aan te nemen en de gezondheid en het welzijn van dieren in Nederland niet meer afhankelijk te laten zijn van economische motieven.”
De Sophia-Vereeniging roept dierenvrienden op hun steun te betuigen en de petitie voor een minister van Dierenwelzijn te tekenen op www.sophia-vereeniging.nl.
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
6 Comments
Comments are closed.
Het is tijd om de dierenwelzijnlat hoger te leggen!
De Dieren hebben het zwaar en worden slecht behandeld door de mens. Ze pakken alles van ze af. Het is walgelijk. Goed plan dus, een speciale ministerpost.
Heel goed dat dat er komt!!!
Reken er maar op dat het er niet komt.
Een goede zaak. Maar inderdaad moet je dan wel iemand hebben die dit ook daadwerkelijk aan het hart gaat, betrokken en integer is. Ik vind sowieso dat het een heel vreemd systeem is waarin de posten onder de gevestigde orde verdeeld worden zodat iemand ineens minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport kan worden en in een volgend kabinet bijvoorbeeld minister van Economische Zaken. Het is daarbij blijkbaar niet belangrijk of iemand daar een gedegen achtergrond, betrokkenheid en opleiding in heeft.
Maar een minister voor Dierenwelzijn juich ik uitermate toe.
Misschien eindelijk hoop voor de vele honderden miljoenen dieren in Nederland.
Heel goed, maar dan wel een minister van dierenwelzijn uit de PvdD, want als iemand van CDA of VVD het word dan gaat er weer niets gebeuren, alleen slijmen met de veehouderij, campina en de vlees-industrie.