Een tot nu toe onbekende hagedissoort is ontdekt in het Andesgebergte. De nieuwe soort werd aangetroffen door een team van wetenschappers in de Arequipa regio, in het zuiden van Peru, en heeft de naam Liolaemus warjantay gekregen.
Dit werd afgelopen dinsdag bekendgemaakt door de Nationale Dienst voor Beschermde Natuurgebieden van Peru. Deze hagedis heeft een grijs hoofd en de vrouwtjes hebben bleke gele oogleden. De soort werd in een beschermd gebied aangetroffen op een hoogte van 4.500 meter.
.
Liolaemus warjantay
In Zuid-Amerika leven in totaal 280 verschillende soorten Liolaemus hagedissen. Eerder dit jaar werden zij ook gevonden op een hoogte van 5.000 meter, wat deze soort de hoogst levende reptielen maakt.
.
Oude eigenschappen terug
Wat erg interessant is aan deze hagedissensoort, is dat deze bewijs vormt tegen een basisprincipe waar altijd vanuit werd gegaan in de biologie – dat als een soort een bepaalde eigenschap heeft verloren in de evolutie, dat niet kan worden teruggedraaid. Deze hagedissen gingen in de koude berggebieden namelijk weer levende jongen baren, omdat eieren moeilijker uit te broeden zijn bij lage temperaturen.
.
.
Door de tijd heeft de soort zich verspreid over lagergelegen, warmere gebieden. Het duurde 200 miljoen jaar voor het Andesgebergte om te ontstaan, dezelfde tijd waarin verschillende soorten Liolaemus zijn geëvolueerd. De recent ontdekte warjantay kan nu toegevoegd worden aan deze uitgebreide familie, aldus de natuurorganisatie:
“Een waardevolle bijdrage van de beschermde natuurgebieden van Peru is de recente ontdekking van een nieuwe soort hagedis.”
Wetenschappelijk gezien is deze ontdekking relevant, omdat deze het aanpassingsvermogen van diverse diersoorten aantoont.
Bronnen:
©AnimalsToday.nl Juliëtte Ronteltap