Europese dierenbeschermingsorganisaties kijken met hoge verwachtingen naar de nieuwe EU-Commissie, die deze maand officieel is aangetreden. Na jaren van teleurstellende resultaten op het gebied van dierenwelzijn, roepen organisaties nu op tot snelle en concrete actie. Onder leiding van Oliver Várhelyi, kandidaat voor de eerste EU-Commissaris die expliciet verantwoordelijk is voor dierenwelzijn, zijn de verwachtingen hooggespannen.
De afgelopen jaren heeft de Europese Commissie belangrijke beloften gedaan op het gebied van dierenrechten, maar meerdere beloften zijn niet nagekomen. Zo heeft de EU-Commissie ondanks eerdere toezeggingen nagelaten een alomvattende herziening van de EU-wetgeving inzake dierenwelzijn door te voeren. De langverwachte geleidelijke afschaffing van kooien, onderdeel van het succesvolle Europese burgerinitiatief End the Cage Age, bleef ook hangen in overleg en uitstel. Eveneens bleef een Europees verbod op pelsdierhouderij uit, ondanks groeiende steun onder EU-burgers en de dringende noodzaak om dit onethische en ecologisch schadelijke systeem te beëindigen.
Vissen
Dierenbeschermingsorganisaties wijzen ook op het ontbreken van soortspecifieke regelgeving voor vissen. Hoewel wetenschappelijk onderzoek steeds meer bewijs levert dat vissen pijn en stress ervaren, zijn zij nog steeds grotendeels onbeschermd onder EU-wetgeving. Ondertussen heeft de EU weinig vooruitgang geboekt in de overgang naar niet-dierlijke wetenschap, ondanks publieke druk om dierproeven geleidelijk af te schaffen.
Tijd voor actie vanuit EU-Commissie
Met de kandidaatstelling van Oliver Várhelyi als Commissaris voor Gezondheid en Dierenwelzijn, hebben dierenbeschermingsorganisaties nieuwe hoop, maar ook duidelijke eisen. Ze dringen erop aan dat de nieuwe Commissie meters maakt en beloftes omzet in daadkrachtige wetgeving.
Onder de prioriteiten vallen:
- Snelle herziening van dierenwelzijnswetgeving: Een breed pakket maatregelen dat uiterlijk in 2026 wordt geïmplementeerd, inclusief de geleidelijke afschaffing van kooien en betere regelgeving voor geïmporteerde producten.
- Betere bescherming voor vissen: Soortspecifieke regels die rekening houden met hun welzijn, zoals negen van de tien Europese burgers eisen.
- Overgang naar niet-dierlijke wetenschap: Een actieplan om dierproeven versneld uit te faseren en innovaties in humane onderzoeksmodellen te stimuleren.
- Positieve lijst voor exotische dieren: Een EU-brede lijst die alleen het houden van diersoorten toestaat die geschikt zijn als huisdier.
- Verbod op pelsdierhouderij: Een einde aan de productie en verkoop van gefokt bont, zoals geëist door het Europese burgerinitiatief Fur Free Europe.
Democratische en ecologische noodzaak
De Strategische Dialoog over de Toekomst van de Landbouw benadrukte dat duurzame voedselsystemen en dierenwelzijn hand in hand moeten gaan. Organisaties roepen de EU-Commissie op om boeren te ondersteunen die overstappen van intensieve veehouderij naar diervriendelijke en ecologisch verantwoorde productiemethoden.
Volgens de dierenbeschermingsbeweging kan een EU die leiderschap toont in dierenwelzijn niet alleen ethische vooruitgang boeken, maar ook haar ecologische voetafdruk verkleinen en internationale standaarden beïnvloeden. Het is nu aan de nieuwe EU-Commissie om geen tijd meer te verliezen en werk te maken van een rechtvaardigere toekomst voor alle levende wezens.
Bronnen:
©AnimalsToday.nl Femke Oosterbaan Martinius