Aan de rand van Amsterdam-Oost wordt vanmiddag (25 maart) om 13.00 uur de nieuwe opvang van Red een Legkip feestelijk geopend. Tijdens de opening worden de geredde legkippen als eregasten feestelijk onthaald op een speciale kippentaart om te vieren dat zij eindelijk mogen leven zoals het een echte kip betaamt.
De geredde legkippen zijn vlak voor de slacht gered en afkomstig uit een scharrelschuur. De kippen in de Amsterdamse opvang verblijven daar zo lang als nodig is om aan te sterken, alvorens ze geadopteerd worden. Mensen die in Amsterdam of omgeving een tuin hebben en een paar uitgebuite industriekippen eindelijk het leven willen geven waar ze recht op hebben, kunnen zich voor adoptie aanmelden via redeenlegkip.nl. Red een Legkip heeft naast de nieuwe opvang in Amsterdam, nog zeven andere opvangen, namelijk in Ochten, Naarden, Twijzelerheide, Dreischor, Heeze, Lelystad en Lanaken (België) .
Geen vrolijk Pasen
Over enkele dagen is het weer Pasen en de eieren voor het paasontbijt liggen weer vrolijk volop in de supermarkt. Dat er voor die eieren in ons land 44, 5 miljoen legkippen, waaronder tot 2021 nog altijd 1,7 miljoen kippen in kooien, moeten leven onder erbarmelijke omstandigheden wordt gemakshalve maar vergeten. Kippen die zich letterlijk niet als kip kunnen gedragen, zitten massaal opeengepakt opgesloten. Het merendeel komt nooit buiten, kan niet lekker scharrelen, laat staan een zandbad of een zonnebad nemen.
Doordat deze industriekippen zich niet natuurlijk kunnen gedragen en zich niet voor elkaar kunnen verschuilen pikken zij zichzelf en elkaar kaal. De legkippen die Red een Legkip van de slacht red zijn pas rond de 17 maanden oud wanneer ze als dank voor het vele eieren leggen gevangen worden op een manier die pure dierenmishandeling is, in kratten gepropt en zo in een vrachtwagen richting het slachthuis in België of Polen getransporteerd worden om daar op gruwelijke wijze gedood te worden.
Alternatief
Red een Legkip biedt de boer voor hetzelfde bedrag dat hij anders voor de slacht krijgt voor een aantal kippen een alternatief, en herplaatst de kippen bij mensen die hebben aangegeven de kippen een goed leven te willen geven in hun tuin. Red een Legkip is zich ervan bewust dat de door haar geredde kippen uiteindelijk geluksvogels zijn en druppels op de gloeiende plaat. Desondanks betekent ieder gered kippenleven er één en laat Red een Legkip door dit initiatief ook zien hoe verschrikkelijk deze dieren in de industrie te lijden hebben gehad. Door het redden van deze dieren opent Red een Legkip een stukje van de gesloten deuren van de kippenindustrie en komt het voor de consument dichterbij door deze dieren een nieuw leven te gunnen.
Karaktervol
Als de kippen door Red een Legkip gered worden zijn ze vaak angstig, gedeeltelijk kaal en rafelig en zijn hun kammen en lellen zichtbaar bleek door het gebrek aan zonlicht. Maar zodra deze kippen eindelijk de ruimte krijgen en kunnen scharrelen in zand of gras stoppen ze met het pikgedrag waardoor ze kaal werden. Het is iedere keer weer prachtig om te zien hoe zij eindelijk hun natuurlijke gedrag gaan vertonen en van bange dieren langzaam veranderen in spontane, tamme en karaktervolle huisdieren. Onder het keuzemenu ‘Kippen die nu gelukkig zijn’ op de website van Red een Legkip vertellen adoptanten enthousiast over deze ervaringen.
Persbericht Red een Legkip
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
1 Comment
Comments are closed.
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?
Mooi dat op deze manier een aantal kippen toch nog een fatsoenlijk leven krijgen. Ik begrijp niet dat de meeste mensen zo hardnekkig vasthouden aan hun kortzichtige gewoontes en koopgedrag waardoor enorm veel dieren dag in dag uit ernstig te lijden hebben, terwijl dat zo eenvoudig te voorkomen is. Er moet veel meer voorlichting komen en mensen moeten er vaak mee geconfronteerd worden zodat zij eindelijk hun gedrag gaan veranderen en de dieren gevrijwaard worden van al dat zinloze en onnodige lijden.