De regering van Nieuw-Zeeland verbiedt windhondenraces in het hele land. De reden hiervoor is het hoge percentage aan verwondingen en sterfgevallen onder deze honden, die meestal nog gezond zijn.
Windhondenrennen in Nieuw-Zeeland bestaan al sinds het einde van de 19e eeuw, maar krijgen de afgelopen jaren steeds meer kritiek op de behandeling van de racehonden. Meerdere onafhankelijke rapporten hebben aangetoond dat een groot aantal gezonde honden door hun trainers is geëuthanaseerd. Daarnaast lopen deze honden vaak ernstige verwondingen op.
Nieuw-Zeeland verbiedt windhondenraces
Het is dus niet gek dat deze races verdwijnen. Nieuw-Zeeland is een van de weinige landen waar commerciële windhondenraces nog steeds zijn toegestaan. Andere landen waar dit ook nog gebeurt, zijn Australië, Ierland, de VS en het Verenigd Koninkrijk. Dit is een rijtje waar Nieuw-Zeeland binnenkort niet meer tussen hoort. Minister van Races – verantwoordelijk voor de regulering van de race-industrie en gokdiensten – Winston Peters zegt het volgende over het vebod:
“Ondanks de aanzienlijke vooruitgang die de windhondenrenindustrie de afgelopen jaren heeft geboekt, blijft het percentage honden dat gewond raakt hardnekkig hoog en is de tijd gekomen om een beslissing te nemen in het belang van de dieren.”
Reacties op het besluit
Steve Abel, woordvoerder dierenwelzijn en rensport van de Groene Partij, zei dat hij blij was dat de regering naar het publiek had geluisterd. “Opeenvolgende rapporten die de wreedheid, mishandeling en verwaarlozing in de industrie aan het licht brachten, bleven stof vergaren terwijl opeenvolgende regeringen het bijltje erbij neergooiden”, zei hij.
“We erkennen de beslissing van minister Winston Peters om te doen wat jaren geleden al gedaan had moeten worden.”
Dr. Arnja Dale, wetenschappelijk hoofdmedewerker van de dierenbeschermingsorganisatie SPCA, verwelkomde het besluit ook.
“Bedankt voor het luisteren naar het bewijs, experts en het Nieuw-Zeelandse publiek. Bedankt dat u de weg heeft vrijgemaakt voor een beter leven voor deze honden.”
Ander werk zoeken
De mensen en organisaties die gemoeid zijn met deze races, vinden het daarentegen geen goede beslissing. Ongeveer duizend mensen die werkzaam zijn in deze industrie, moeten ander werk gaan zoeken. De regering heeft dinsdag aangekondigd dat het verbod in werking zal treden vanaf 1 augustus 2026. Zo heeft de industrie 20 maanden de tijd om te worden afgebouwd.
Op die manier kunnen de 2.900 racehonden worden herplaatst en de mensen die werkzaam zijn in de race-industrie kunnen in deze periode ander werk zoeken. Wetgeving om het onnodig doden van racehonden te voorkomen wordt dinsdag ingediend bij het Huis, terwijl wetgeving om het racen te beëindigen in 2025 zal worden ingediend.
Bronnen:
- The Guardian
- AP News
- Lees ook:
©AnimalsToday.nl Kasper Wienk