Waarnemers hebben in Nieuw-Zeeland de kenmerkende roep van de iconische kiwi weer gehoord, op plaatsen waar het vijf jaar geleden nog stil was. De kiwipopulatie maakt op sommige plekken in Nieuw-Zeeland een gestage groei door.

Na 5 jaar stilte hoort Nieuw-Zeeland de kiwi weer
Na 5 jaar stilte hoort Nieuw-Zeeland de kiwi weer | Foto: screenshot video TheGrafBoys/YouTube

In Northland, het meest noordelijke deel van Nieuw-Zeeland, zitten tijdens een koude, vroege winternacht vele mensen gehurkt in de bossen en op de velden. Deze nacht is gekozen vanwege de afnemende maan, zodat het maanlicht de bezoekers niet stoort. In het donker luisteren ze in stilte. Het geluid waar ze allemaal op hopen is een hoge, doordringende schreeuw van het mannetje, of een lage schorre grom van het vrouwtje. Dat is het teken dat de bedreigde, iconische kiwi terug is in de stukken bos waar het eerder stil was. Tijdens deze vroege ochtenduren klonken, naast de kenmerkende roep van de kiwi, gesmoorde vreugdekreten van 150 vrijwillige vogelbeschermers.
.

Kiwi’s tellen

Het tellen van de vogels wordt de Kiwi Call Count genoemd en is een jaarlijks, nachtelijk evenement waarbij gebruik wordt gemaakt van het menselijk oor om na te gaan hoe het met de kiwipopulaties in de regio gaat. Dit werkt goed, omdat de roep van de kiwi bijzonder kenmerkend is. De verzamelde gegevens worden gecombineerd met de Kiwi listening blitz, een meer hightech versie van hetzelfde evenement. Hierbij wordt om de vijf jaar opnameapparatuur geplaatst waarmee het gezang wordt geanalyseerd.
.

Goed nieuws

Dit jaar bracht goed nieuws. In de helft van de gebieden die in 2016 nog stil waren, werd in 2021 de kiwi weer gehoord. Coördinator Ngaire Sullivan van Kiwi Coast, een organisatie die meer dan 180 gemeenschapsgroepen in Northland ondersteunt bij hun werk voor de bescherming van de kiwi:

“Het is geweldig. We zijn er zo blij mee.”

Het roepen van de kiwi’s werd niet alleen gehoord in nieuwe gebieden, maar ook op de plekken waar ze in 2016 al geregistreerd werden.
.

Kwetsbaar

Nieuw-Zeeland heeft geen inheemse landzoogdieren, waardoor veel van de inheemse vogels direct kwetsbaar zijn voor geïntroduceerde diersoorten. Ratten, hermelijnen en honden vormen een ernstige bedreiging voor de kiwi, die niet kan vliegen en dus erg kwetsbaar is. Slechts 10 procent van de kiwi-kuikens overleeft de eerste zes maanden. Hermelijnen doden meer dan de helft van de kuikens.

Northland is één van de weinige gebieden waar grote populaties wilde kiwi’s rondzwerven. De bescherming van de loopvogel vraagt een grote inspanning van tientallen gemeenschapsgroepen, die roofdieren vangen en zorgen dat honden onder controle worden gehouden.
.

De moeite waard

Ayla Wiles, een biodiversiteitswachter voor het Department of Conservation:

“Om daar te zitten en te horen hoeveel kiwi’s er zijn en hoe dichtbij ze zijn, dat maakt de inspanning van het beschermen de moeite waard.”

De luisterplekken in Northland worden door ongeveer 150 mensen bemand, met inmiddels 20 jaar aan ervaring en gegevens. Op sommige plekken is het aantal kiwi’s fors toegenomen, zoals bij Whangārei Heads, waar het aantal steeg van 80 tot meer dan 1000.
.

Nachtelijke ontmoeting met kiwi

De Kiwi Count Call verzamelt niet alleen gegevens, zegt Sullivan, maar biedt mensen ook kostbare ontmoetingen met de schuwe, nachtelijke vogel, waarvoor ze zoveel moeite doen om deze te redden:

“Tijdens die vier nachten per jaar zit je daar en krijg je het resultaat te horen.”

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Annick Nieuwkoop