Nieuw-Zeeland heeft, onder leiding van de nieuwe premier Jacinda Ardern, nieuwe en ambitieuze klimaatplannen onthuld om de opwarming van de aarde en klimaatverandering tegen te gaan. Onderdeel hiervan is het planten van 100 miljoen bomen per jaar, een verdubbeling van wat er nu gebeurd. Het doel is dat het land in 2050 koolstofvrij is.

bomen
Nieuw-Zeeland wil jaarlijks 100 miljoen bomen gaan planten |
Foto: Yves Adams, Vilda natuurfotografen

Bilion Trees Planting Program
Het planten van 100 miljoen bomen per jaar maakt deel uit van het Bilion Trees Planting Program en is een verdubbeling van wat er momenteel wordt geplant in Nieuw-Zeeland. Volgens de Associated Press zei Arden dat het verdubbelen van de hoeveelheid bomen die het land elk jaar plant “absoluut haalbaar is”. Voor het planten kan marginaal land worden gebruikt dat voorheen begraasd werd.

Duurzame energie
Ardern verwacht dat dat de regering zich volledig zal richten op het tegengaan van klimaatverandering. Andere groene initiatieven zijn de overgang naar 100 procent duurzame energie en het instellen van een onafhankelijke klimaatcommissie. Momenteel komt 85 procent van de energie in Nieuw-Zeeland van duurzame energiebronnen. Deze wordt vooral opgewekt door hydropower en windenergie. Vooral voor het gebruik van zonne-energie is nog veel ruimte voor groei: momenteel levert dit slechts 0.1 procent van alle duurzame energie in Nieuw-Zeeland.

Klimaatneutraal
Het land wil in 2050 klimaatneutraal zijn. Dit betekent dat er zodanig wordt gecompenseerd voor de uitstoot van broeikasgassen dat het land niet bijdraagt aan klimaatverandering. Ook Zweden en Noorwegen hebben een doelstelling dat ze klimaatneutraal willen zijn. Zweden in 2045 en Noorwegen in 2030. Andere westerse landen willen de uitstoot van broeikasgassen wel tegengaan, maar bijna niemand heeft het doel klimaatneutraal te zijn.

Bronnen: Good News Network, Ecowatch ©AnimalsToday.nl Lisa van Leeuwen