Maar liefst 6.833 vogelsoorten heeft hij in één jaar gezien. De Nederlandse Arjan Dwarshuis trok een jaar lang de hele wereld over om zoveel mogelijk vogels waar te nemen en om meer publiciteit te verkrijgen over allerlei vogelprojecten van Vogelbescherming en Birdlife. Maar Dwarshuis is nog lang niet klaar. Hij wil graag nog minstens 100.000 euro ophalen voor diverse projecten van beide vogelorganisaties.
Vorig jaar 1 januari vertrok Arjan Dwarshuis voor een reis van een jaar. Doel: zoveel mogelijk vogelsoorten zien in één jaar. Dat is hem gelukt. Net als iedere vogelaar heeft ook hij soorten die hoog op zijn lijstje staan. Dwarshuis was helemaal door het dolle bij het zien van de witnekkaalkopkraai uit Ghana. Zijn eigen ‘David Attenborough-moment’, zoals hij dat noemt. Ooit stond de bekende natuurvorser Attenborough bij eenzelfde nest als waarbij Dwarshuis nu stond. Ook van de hoorngoean uit Nicaragua was Dwarshuis danig onder de indruk een extreme zeldzaamheid uit dit Midden-Amerikaanse land. Ook de indrukwekkende apenarend uit de Filipijnen werd door Dwarshuis waargenomen. Van deze soort leven nog slechts 100 paartjes in het wild. Als deze soort uitsterft is het net alsof de tijger uitsterft, legt Arjan Dwarshuis uit. Van de witbuikwipstaart uit Peru zijn nog slechts 60 vogels in leven. Het diertje leeft op grote hoogten, boven 4.500 meter in de Andes. Op een bepaald ogenblik zaten drie exemplaren op nog geen meter afstand van de Nederlandse vogelaar. De zuidelijke kroonduif uit Nieuw Guinea was de vijfde soort, die hoog op het verlanglijstje stond. Ondanks de miljoenen muggen en bloedzuigers was deze vogel het zien helemaal waard.
Het was niet alleen maar genieten voor Dwarshuis. Tijdens het vogelen in de Filipijnen zag hij hele bossen verdwijnen. Terwijl hij stond te kijken naar neushoornvogels, werd de ene na de andere oerwoudreus omgezaagd. Met achterlating van verdwaasde neushoornvogels. Dwarshuis:
“De wetenschap dat dit prachtige bos er in recordtempo aanging, maakte mij echt down.”
De ecologische voetafdruk van Dwarshuis was vorig jaar gigantisch. Met het vliegtuig van de ene naar de andere mooie vogel. Hoe slecht is dat voor het milieu. Gelukkig was Dwarshuis zich daar terdege van bewust en wil hij nu geld inzamelen voor het Preventing Extinctions Programme (PEP) van de Vogelbescherming en Birdlife.
Dwarshuis:
“Ik heb dit jaar met eigen ogen gezien wat voor belangrijk werk zij doen. Het PEP kan echt elke cent gebruiken om nog meer soorten van de ondergang te redden. Zo kunnen alle mensen in de toekomst blijven genieten van al die waanzinnige vogels en de biodiversiteit op aarde. Want vogels kijken blijft toch echt het mooiste wat er is. Ik heb zoveel schitterende, bizarre en unieke vogels mogen zien dit jaar.”
Bron: Vogelbescherming ©PiepVandaag.nl Walter Eijndhoven