In Florida is een nieuwe haaiensoort ontdekt. Het gaat om de Atlantische zeskieuwshaai. Het dier heeft zich 250 miljoen jaar lang op extreme diepten weten te verschuilen en is daarmee één van de oudste diersoorten ter wereld.
De nieuwe soort werd ontdekt door Toby Daly-Engel van het Florida Institute of Technology (FIT) toen ze zeskieuwshaaien aan het bestuderen was op Hawaï. Het viel haar op dat het DNA van de nieuwe monsters niet geheel overeen kwam met wat ze eerder had onderzocht. Daly-Engel zocht hulp van collega’s over de hele wereld en samen analyseerden ze 1310 basenparen om te zien of het moleculair verschil groot genoeg was om te spreken over een nieuwe soort.
Tot nu toe werd de zeskieuwshaai uit de Atlantische Oceaan aangezien voor een kleinere variant van de grootoogzeskieuwshaai (Hexanchus nakamurai), maar dit bleek gezichtsbedrog. Het DNA-onderzoek toonde aan dat het hier om een nieuwe soort ging. Het 1,8 meter lange dier kreeg de naam Hexanchus vitulus oftewel de Atlantische zeskieuwshaai. De onderzoeksresultaten zijn gepubliceerd in het tijdschrift voor Mariene Biologie.
Meet Hexanchus vitulus, a new species of sixgill shark from the Atlantic#deepsea #blueplanet #marinelife #sharks #Oceans #oceanlifehttps://t.co/ayUGxnazOY@dalyengellab
— Nekton (@nektonmission) February 23, 2018
Tot nu toe waren er slechts twee soorten van de zeskieuwshaai bekend: de stompsnuitzeskieuwshaai en de grootoogzeskieuwshaai. Zij onderscheiden zich van andere haaiensoorten door een extra kieuw aan elke kant. Ze kunnen wel 15 meter lang worden en leven niet alleen in de Atlantische Oceaan, maar ook in de Grote en Indische Oceaan.
5 procent
Het is niet vreemd dat de haai een zeer oude diersoort blijkt te zijn, nog van voor de dinosaurussen. Condities op extreme diepten veranderen niet snel en de haaien hebben daardoor weinig te lijden gehad onder klimaatverandering. Daarbij kennen we slechts 5 procent van de kraakbeenvissen die hier leven en valt er dus nog veel te ontdekken.
Dit neemt niet weg dat ook deze diersoort moet oppassen voor de mens. De commerciële visserij moet door het leegraken van de oceanen steeds dieper vissen, maar het leven dat afhankelijk is van donkere, koude omstandigheden is extra kwetsbaar door hun lage voortplantingssnelheid. Aangetaste populaties herstellen slecht.
De onderzoekers hopen dat de ontdekking zal leiden tot meer inzicht in de evolutie van haaien, waardoor de diersoorten in de toekomst beter beschermd kunnen worden.
Bron: National Geographic ©AnimalsToday.nl Esther van der Spek