President Guillermo Lasso van Ecuador heeft bekendgemaakt dat het bestaande Galapagos-reservaat met de helft zal worden uitgebreid dankzij het nieuwe Hermandad zeereservaat. Het gebied rondom de Galapagoseilanden behoort tot de rijkste biodiversiteiten op aarde en zal met het nieuwe reservaat beschermd zijn tegen illegale visserij en vervuiling.
In de zee nabij Ecuador, ten noorden van de Galapagoseilanden, ligt nu een nieuw natuurpark genaamd Hermandad (vertaald: broederschap). Het reservaat vormt als het ware een lange hal door de Grote Oceaan van het bestaande Galapagos-reservaat tot het Cocos-eiland nabij Costa Rica. Volgens Ecuadors minister van milieu, Gustavo Manrique, zal het reservaat de ondergrondse bergen tussen de Galapagos- en Cocoseilanden beschermen die als een ‘metro’ worden gebruikt door pinguïns, tropische vissen, schildpadden, zeeleeuwen, walvishaaien en hamerhaaien. In totaal zal het 60.000 kilometer omvattende reservaat een migratieroute openen van bijna duizend kilometer.
.
.
Op termijn zal het maritieme reservaat, waarbinnen grootschalige visserij verboden is, verder uitgebreid worden naar de wateren van Colombia en Panama. Het openen van het maritieme reservaat is op de vorige klimaattop in Glasgow afgesproken.
Het Galapagos-reservaat
Het Hermandad-reservaat is een uitbreiding van meer dan 50 procent van het bestaande Galapagos-reservaat, dat 138.000 kilometer omvat. Het Galapagos-reservaat staat op de Unesco Werelderfgoedlijst dankzij haar enorme biodiversiteit en kwetsbare ecosystemen met diersoorten die nergens anders ter wereld (meer) te vinden zijn. In het reservaat leven meer dan 2.900 verschillende soorten zeedieren.
Internationale samenwerking
Het Hermandad-reservaat is het begin van één grote verbinding tussen verschillende reservaten in Ecuador, Costa Rico, Panama en Colombia. Hierdoor zouden schildpadden, walvissen, haaien en roggen veilig kunnen migreren tussen de verschillende wateren. Colombia, Panama en Costa Rica hebben inmiddels bekendgemaakt dat ze mee zullen werken aan het internationale maritieme reservaat. De president van Colombia, Ivan Duque, legt uit:
“Het beschermen van deze gebieden garandeert niet alleen dat deze gebieden niet worden uitgeput, maar ook dat meer dan 40 procent van de wereldwijde zeediersoorten niet uitsterft.”
.
Hermandad is boodschap aan de wereld
Volgens president Guillermo Lasso van Ecuador, die vorig jaar verkozen werd, is het Hermandad-reservaat ‘een duidelijke boodschap aan de wereld’ en signaleert het een ‘nieuwe eensgezindheid met de aarde’ waarin we ‘samenwerken om in balans te leven met de natuur.’ Hij legt uit dat hoewel Ecuador een kleine impact heeft op de wereldwijde klimaatcrisis, het land toch bereid is om ‘de uitdaging om deze planeet te beschermen’ aan te gaan en zo ‘zichzelf te vergroten’.
Lasso wijst erop dat de zeeën de grote regulatoren zijn van het wereldwijde klimaat en dat het onderhouden hiervan een onbetwistbare noodzaak is. Hij hoopt dat andere landen het voorbeeld van Ecuador zullen volgen en maatregelen zullen nemen om de zeeën te beschermen en zo klimaatverandering en biodiversiteitsverlies tegen te gaan.
Bronnen:
- AD
- The Animal Reader
- LA Times
- Mongobay
- Lees ook:
.
©AnimalsToday.nl Savanna Breitenfellner