Leeuwin Nala, die vorig jaar door Stichting AAP uit de handen van een Franse circusfokker werd gered, is overgebracht naar LIONSROCK in Zuid-Afrika. In het sanctuary van Stichting VIER VOETERS wordt ze gekoppeld aan Saeed, één van de leeuwen die vorig jaar werd gered uit een Syrische dierentuin nabij Aleppo.
AAP-directeur David van Gennep is enthousiast over de koppelpoging van AAP en VIER VOETERS:
“Op papier zijn de twee een perfecte match, hopelijk zal dit in de praktijk ook blijken! Wat er ook gebeurt, Nala gaat een prachtig leven tegemoet in haar land van herkomst en dat gunnen we haar, na zo’n ellendige start, enorm.”
Nala’s reis is via social media te volgen met de hasthtag #NalaGoesHome. Zwaar verwaarloosd kwam leeuwin Nala vorig jaar, samen met nog vijf andere leeuwen en een tijger, binnen bij het Spaanse opvangcentrum Primadomus. Stichting AAP redde hen uit de handen van een illegale fokkerij in Frankrijk. De dieren werden daar ‘klaargestoomd’ voor een leven als circusattractie. Van Gennep was aanwezig bij de redding en beschreef de fokkerij in Frankrijk als ‘de hel op aarde’. Van Gennep vertelt:
“Het stonk er verschrikkelijk en de dieren leefden onder erbarmelijke omstandigheden. Nala was zichtbaar angstig toen we haar aantroffen. Ze leefde alleen in een kooi, had geen speel- of klimmateriaal en geen eten en drinken. Ik ben wel wat gewend, maar mijn hart brak toen ik Nala en de andere leeuwen en tijger zo zag.”
Helaas was het welpje Bruno, mogelijk een broertje van Nala, er zo slecht aan toe dat hij niet meer gered kon worden.
Herstellen in AAP Primadomus
In haar Spaanse vestiging Primadomus vangt Stichting AAP sinds 2015 grote katachtigen op, meestal afkomstig uit circussen. Dankzij een extra bijdrage van de Nationale Postcode Loterij kon Nala daar herstellen in het speciale big cat complex. De gevolgen van de slechte leefomstandigheden waren echter pijnlijk duidelijk. Zo vertoonde Nala afwijkend gedrag: ze was de hele tijd, op een dwangmatige manier, het puntje van haar staart aan het likken. Door het aanbieden van verrijkingsmateriaal (uitdagend speelmateriaal dat afleiding biedt) is het gelukt om Nala daar voor een groot deel vanaf te helpen. De verwachting is dat Nala dat gedrag helemaal kwijtraakt als ze straks in LIONSROCK samen leeft met leeftijdsgenoot Saeed.
Leeuw Nala is veilig aangekomen in Johannesburg, Zuid-Afrika! 🦁🛬Het vliegtuig vertrok rond middernacht uit Madrid. Nala is nu op weg naar LIONSROCK; een santuary van Stichting @VIERVOETERS 😍Hier lees je meer over Nala en de herplaatsing ➡️https://t.co/VOh4WXNERT #NalaGoesHome pic.twitter.com/LoUeOlRt1M
— Stichting AAP (@stichting_aap) 11 oktober 2018
Perfecte match
Terwijl Nala herstelde, is AAP voor haar op zoek gegaan naar een geschikt permanent onderkomen. Daarvoor werkt AAP samen met honderden (inter)nationale herplaatspartners. Meestal gaan de dieren naar een goede dierentuin in Europa, maar nu bleek er een plek vrij in een sanctuary van Stichting VIER VOETERS in Zuid-Afrika. Daar zochten ze een geschikt maatje voor leeuw Saeed; de jonge leeuw die vorig jaar uit de dierentuin nabij Aleppo werd gered. Hij was verhongerd, getraumatiseerd en had veel pijn. Hij verhuisde vorig jaar naar LIONSROCK, maar had net als Nala nog geen maatje gevonden. Leeuwin Nala van Stichting AAP wordt gezien als ‘de perfecte match’ voor Saeed, onder meer omdat ze ongeveer even oud zijn (circa drie jaar), allebei een speels karakter hebben en omdat het om een vrouwtje en mannetje gaat.
Leeuw Nala heeft haar eerste stappen gezet in LIONSROCK; de sanctuary van Stichting @VIERVOETERS in Zuid-Afrika! Ze zit eerst even in een tijdelijk verblijf om goed bij te komen van de reis. Later meer Nala-nieuws! https://t.co/JNWTDRltxr #NalaGoesHome pic.twitter.com/0MwQZhNbL3
— Stichting AAP (@stichting_aap) 11 oktober 2018
.
David van Gennep:
“Hoe mooi kan een verhaal zijn? Twee dieren die in hun jonge levens al zoveel ellende hebben meegemaakt en gedoemd waren tot een leven als circusartiest of om van de honger om te komen, gaan nu samen een mooie toekomst tegemoet in hun land van herkomst.”
.
.
Bron:
- Persbericht Stichting AAP en Stichting VIER VOETERS