Chinese wetenschappers hebben een schaap gekloond dat zogenaamd ‘goed vet’ heeft. Hiervoor hebben ze het gen van een worm gebruikt wat het vet van het schaap dezelfde eigenschappen geeft als het vet wat ook voorkomt in noten, zaden en bladgroenten.
Dit nieuws maakt dat onafhankelijk Europarlementariër Kartika Liotard vindt dat de EU onmiddelijk met een kloonwetgeving moet komen. Volgens Liotard:
“Niet alleen het dierenwelzijn, maar ook de voedselveiligheid komt nu serieus in gevaar. Op dit moment is er geen enkele Europese controle op de invoer van voedsel van kloondieren.”
Kloonschaap: Gen van de rondworm
Het Chinese kloonschaap is ‘ontwikkeld’ door het gen van een rondworm te plaatsen in een onbevruchte eicel. Dit gen is verbonden met de productie van meervoudige onverzadigde vetzuren. Dit geeft het vet andere eigenschappen en zo zou dat ‘goede vet’ het risico op hart- en vaatziekten verkleinen.
Vlees van gekloonde dieren
Vooral dierenwelzijn is een probleem bij kloonvlees. Meer dan 90% van alle kloondieren komt dood of ziek ter wereld. Ook de veiligheid van het vlees staat niet vast. Al zeggen de Chinese wetenschappers over consumptie:
“We moeten bewijzen dat gekloonde planten en dieren veilig zijn voor consumptie. Het is net zo onschadelijk als gewone voedingsmiddelen.”
Gruwelijk experiment
Liotard spreekt ondertussen terecht over een “gruwelijk experiment met dieren”. Ze zal dan ook aandringen op snelle maatregelen. Samen met een meerderheid van het Europees Parlement probeert ze al sinds 2007 kloonwetgeving van de grond te krijgen:
“Langer wachten kan echt niet meer. Het is extra zorgelijk dat het betreffende biotechnologiebedrijf zegt klaar te zijn voor productie op industriële schaal. Klonen als bron voor voedsel is geen optie. Naast grote schade voor het dierenwelzijn en de veiligheid van ons voedsel verwerpt ook 61 procent van alle EU-burgers dit Frankensteinvoedsel”
Bron ©PiepVandaag.nl
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?