Een fokker van shar-peis in Noord-Brabant is door de NVWA ‘berispt’ wegens het fokken op uiterlijke kenmerken die het dier ernstig schaden. Shar-peis staan bekend om hun grote huidplooien. Om te voorkomen dat ze daardoor oogaandoeningen krijgen, werd de huid omhooggehouden met nietjes en hechtingen.

Nietjes en hechtingen door oogleden shar-pei pups 'berispt'
Nietjes en hechtingen door oogleden shar-pei pups ‘berispt’ | Foto: via Dier&Recht

Het fokken op uiterlijke kenmerken die het dier schaden is verboden in Nederland. Te korte snuiten die permanente kortademigheid veroorzaken horen daarbij en ook huidplooien waardoor een hond niets kan zien. Op verzoek van Dier&Recht ging de NVWA op controle bij de fokker en trof daar pups aan waarbij de huidplooien door hechtingen en nietjes omhoog gehouden werden. Hangen die huidplooien over de ogen dan kan de hond niets op nauwelijks iets zien en er kan entropion ontstaan. Dit is een ernstige aandoening waarbij de oogleden naar binnen krullen, wat veel pijn veroorzaakt en het zich nog verder belemmerd.
.

Fokker Perzische showkatten krijgt fokverbod met dwangsom

Nietjes en hechtingen voor ‘schattig’ uiterlijk

Dier&Recht reageert positief op de berisping door de NVWA. Dierenarts Kelly Kessen:

“Wij zijn blij met de strengere controles van de NVWA. Veel mensen vinden de plooien van een shar-pei schattig, maar voor het dier zelf zijn ze een bron van ziekte en ellende. We zijn blij dat de NVWA nu ook optreedt tegen het fokken met extreme huidplooien. Dit voorkomt veel dierenleed!”

 

De vraag is wel of een berisping past bij het feit dat een fokker zonder geweten bij pups nietjes en hechtingen aanbrengt, omwille van het ‘schattige’ effect. Want hoe schattiger het uiterlijk, des te hoger de opbrengst, dus het is dierenleed omwille van winstbejag. Een berisping voor de kopers van dergelijke doorgefokte honden is derhalve ook op zijn plaats. Karen Soeters van House of Animals:

“Wij zien bij House of Animals zo veel ellende bij fokkers die zich nergens iets van aantrekken. Nietjes en hechtingen, wie doet zoiets? Vaak krijgen ze van de toezichthouder eindeloos de tijd om het beter te gaan doen, maar daar komt vaak weinig van terecht. Een ‘berisping’ is daarom wel erg mild. ‘Foei dat mag niet’ zal weinig indruk maken vrees ik. Het is goed dat Dier&Recht hier bovenop zit en ik hoop dat mensen stoppen met het kiezen van dieren enkel en alleen op hun uiterlijk.”

Bronnen:

Paul Bours: Is blijdschap aanscherpen fokregels korte snuiten terecht?

©AnimalsToday.nl BVR