Nicolette Kluijver heeft een gastles gegeven aan jongeren van het IJburgcollege in Amsterdam over het welzijn van de dieren in de vee-industrie. Zij lanceerde daarmee de nieuwe lesfilm van Wakker Dier waarin ze zelf de hoofdrol speelt.
Nicolette: “Veel kinderen krijgen maar weinig informatie over het leven van de dieren die op hun bord liggen. Ik vind het belangrijk dat kinderen en jongeren weten wat ze eten, zodat ze later bewuste keuzes kunnen maken.”
In de film speelt een animatie van Nicolette de rol van dierenbeschermer en laat ze een kind zien waar de worst op zijn boterham vandaan kan komen. De film is onderdeel van het nieuwe gratis online lespakket van Wakker Dier en is bedoeld voor jongeren van 10-14 jaar.
Nicolette en dierenwelzijn
Nicolette Kluijver groeide op naast het slachthuis en werd daardoor op haar 7e al vegetariër. Al vroeg realiseerde zij zich dat het vlees op haar bord een dier was.
“Goede voorlichting is zó belangrijk! Ik was me er al op jonge leeftijd bewust van dat vlees afkomstig is van een dier. Sindsdien sta ik stil bij het welzijn van dieren”.
Samen met Wakker Dier zet zij zich in voor een beter leven voor de miljoenen dieren in de vee-industrie.
Educatie en de vee-industrie
De vee-industrie is een groeiend maatschappelijk probleem waar kinderen dagelijks mee in aanraking komen; op hun bord of via de media. De Nederlandse vleesconsumptie verandert. Steeds meer mensen zijn flexitariers, eten vlees met een welzijnskeurmerk of allebei. Maar op school wordt het onderwerp zelden behandeld.
In het lespakket Dier en Industrie van Wakker Dier komen deze zaken wel aan bod. Jongeren worden eerlijk voorgelicht over de vee-industrie en de alternatieven, zoals de biologische veehouderij en het Beter Leven kenmerk sterrensysteem van de Dierenbescherming.
Wakker Dier wil dat ieder kind weet waar vlees vandaan komt en zet zich in voor een ‘wakkere’ jeugd. Met dit lespakket kan iedere leraar snel en gemakkelijk een informatieve les geven over de Nederlandse veehouderij.
Het pakket is gratis en digitaal verkrijgbaar via de website van Wakker Dier.
Persbericht Wakker Dier
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
3 Comments
Comments are closed.
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?
Dus is dit nog een zeer zwakke voorlichting, net of vlees eten nog goed zou zijn, want het dier heeft een paar maand redelijk kunnen leven.
Georgia, helemaal gelijk, de vee-industrie moet helemaal verdwijnen, het heeft niets te maken met gezondheid en noodzakelijk nut.
Zie ook de biologische boer, daar ligt de zeug ook gewoon in een klem en worden de biggen ook naar 7 maanden vermoord.
Hartstikke goed wat Nicolette doet. Daar kunnen veel beroemdheden een voorbeeld aan nemen. Maar ik vraag mij af of dit voldoende is. Ik zag laatst een lezing van Gary Yourofsky. Hij geeft lezingen op Universiteiten in Amerika. Heel pakkend en eerlijk. Ondanks dat mensen een beetje op de hoogte worden gebracht over de Vee-Industrie weerhoudt het hen niet om vlees te blijven kopen. Daarnaast zijn de keurmerken, leuk, maar worden niet voldoende gecontroleerd en daarom is het fraudegevoelig. Ten koste weer van het dier. Ook wordt er helaas niet verteld hoe slecht dit vlees voor de consument is en voor het milieu. Educatie op school is duidelijk een must, maar moet veel beter en duidelijker in beeld worden gebracht. Kinderen van vandaag zien zoveel narigheid op tv en verschrikkelijke films en spelletjes, dat zij steeds ongevoeliger worden. Zeker als het dan om dieren gaat. Onverschilligheid en ongevoeligheid kan alleen veranderd worden door de gruwelijke waarheid te tonen. Tenminste dat is mijn mening, want de Vee-Industrie moet zo spoedig mogelijk volledig verdwijnen.