De Australische deelstaat New South New Wales heeft besloten het fokken van dolfijnen in gevangenschap te verbieden. Daarmee komt het einde van dolfijnen die in gevangenschap leven om kunstjes te vertonen voor de mens een stukje dichterbij.
Beeld je in dat je op deze wereld werd gezet en je alleen nog maar één kleine kamer had voor de rest van je leven. Hierin moet je eten, slapen, werken en plezier hebben. Benauwend voelt het hè? Dit is wat de in gevangenschap geboren dolfijnen meemaken. Ze kunnen geen kant op en moeten van alles doen wat hun menselijke overheerser hen vertelt. Ze weten niet hoe het is om ruim 60 kilometer per dag te kunnen zwemmen, zoals hun in het wild levende soortgenoten. Of om 40 meter diep te kunnen duiken naar voedsel waar ze zelf op moeten jagen. Het eten krijgen ze zelfs aangereikt voor het goed uitvoeren van een trucje. Ben Pearson, het campagnehoofd van World Animal Protection in Australië en Nieuw-Zeeland legt uit:
“Als er vandaag een dolfijn wordt gefokt, zou deze in 2070 nog steeds in leven zijn. Een fokverbod zorgt ervoor dat toekomstige dolfijnen niet meer beperkt worden tot een leven in een afgesloten ruimte, in een tijd waarin het algemeen onacceptabel is om dolfijnen voor vermaak in gevangenschap te houden.”
Dolfijnen in gevangenschap
In het wild leven deze intelligente dieren met hun families waarmee ze opgroeien. Hiervan leren ze hoe ze moeten jagen, spelen en echolocatie moeten gebruiken om hun weg door de oceaan te vinden. Vrijheid om te gaan en staan waar ze willen en te ontdekken wat ze allemaal kunnen. Zwemmen zonder tegen een glazen wand van een bassin aan te stoten of mensen die je aanstaren als je een salto maakt door een hoepel in de lucht. Dat ook nog allemaal in een nagemaakte omgeving met andere dieren die geen familie van je zijn, waardoor communicatie extra lastig is en de eenzaamheid zo erg kan worden dat er antidepressiva wordt voorgeschreven. Bij sommige dolfijnen kan het leiden tot levensbedreigende ziektes en soms ook tot de dood.
Het trucje is verleden tijd
Al zo vaak hebben mensen en organisaties geprobeerd deze praktijken te stoppen. Er voor te zorgen dat deze prachtige en sociale zoogdieren zich zelf weer kunnen worden. Naast het verbod op het fokken van dolfijnen in gevangenschap, wat een hele grote stap vooruit is, is er nog meer werk aan de winkel. De Algemene Nederlandse Vereniging van Reisondernemingen (ANVR) heeft daarom opgeroepen om te stoppen met het aanbieden van reizen en activiteiten met wilde dieren, waaronder het zwemmen met dolfijnen. Sanne Kuijpers van dierenwelzijnsorganisatie World Animal Protection vertelt:
“We hopen dat alle reisorganisaties de vernieuwde richtlijnen aangrijpen om hun excursies met dieren nog eens onder de loep te nemen en waar nodig aan te passen.”
290 reisorganisaties hebben de oproep ontvangen en gaan ernaar kijken, zeggen ze. TripAdvisor, Booking.com en Corendon hebben gelukkig al wel laten weten dat ze stoppen met het aanbieden van dergelijken reizen en activiteiten waarin het plezier voor de mens boven dierenwelzijn staat. Er komen vanuit deze organisaties geen shows met wilde dieren en ontmoetingen met dolfijnen worden verboden. Deze ontwikkelingen zijn positief en het wordt dan ook tijd dat de wereld zich gaat realiseren hoe speciaal deze dieren zijn. Deze fantastische wezens zijn er niet voor die salto door een hoepel of een prachtige foto die je je vrienden kan laten zien dat je er één hebt aangeraakt. Dit verbod op fokken en reizen is het begin naar de vrijheid van dolfijnen. Eindelijk gaat de wereld het dan ook echt geloven.
Bronnen:
- Trouw
- World Animal News
- World Animal Protection [1, 2]
- Lees ook:
.
©AnimalsToday.nl Maury Senden
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?