Een neushoornvogel in een vogelpark in Indonesië heeft een prothese gekregen. De hoorn op de snavel van het dier is vervangen door een exemplaar dat driedimensionaal geprint is. Hiermee is het leven gered van de vogel, die leed aan kanker.
Dankzij een 3D-prothese hebben dierenartsen en technici een neushoornvogel in Jurong Bird Park kunnen redden. Het dier leed aan een agressieve vorm van kanker, in de hoorn op zijn snavel. De tumor werd in juli ontdekt, toen verzorgers zagen dat er een 8 cm brede snee in de omhooggebogen snavelhoorn zat.
Jary (wat je uitspreekt als ya-ri, dat krijger met een helm betekent in oud-Noors) was de derde neushoornvogel die kanker kreeg ik het vogelpark. De eerste vogel met de ziekte kreeg chemotherapie, maar bezweek hieraan. De ziekte ontwikkelde zich zo snel bij de tweede vogel, dat er geen behandeling meer mogelijk was.
Andere behandeling
Uit de hoorn van Jary werd eerst een biopt genomen. Na onderzoek van het weefsel bleek er inderdaad sprake te zijn van kanker. Daarop besloot het team een andere behandeling in te zetten dan bij de twee vogels die het niet overleefden. Dit resulteerde in een samenwerking tussen het team van het vogelpark, Keio-National University of Singapore (NUS) CUTE Center, de NUS Smart Systems Institute, de NUS Center for Additive Manufacturing en de dierenartsen van the Animal Clinic. Samen kwamen ze op het idee om een hoorn in 3D te printen en hiermee de aangetaste hoorn te vervangen. Het duurde twee maanden om de prothese te ontwerpen voor de 22-jarige vogel.
Op 13 september is Jary geopereerd: de tumor is verwijderd en de prothese zit op zijn plaats. Nu kan de natuurlijke hoorn weer aangroeien. De neushoornvogel heeft goede kans op herstel.
Voor alle diersoorten
Een dag later at Jary al en onlangs wreef hij de hoorn langs zijn stuitklier, die een geel pigment afgeeft. Uit dit natuurlijke gedrag blijkt dat hij de prothese geaccepteerd heeft als een onderdeel van zijn lichaam. Xie Shangzhe, assistent-directeur van Wildlife Reserves Singapore is tevreden met het resultaat:
“Dit is een uitstekend voorbeeld van hoe dierenartsen en technici kunnen samenwerken door wetenschap en technologie aan te wenden voor de behandeling van ziekten, zoals kanker, bij alle diersoorten, waaronder vogels.”
Bronnen: Mother Nature Network, Wildlife Reserves Singapore/Facebook ©AnimalsToday.nl Angelique Lagarde