De Zuid-Afrikaanse overheid laat weten dat de stroperij voor een vijfde jaar op rij is afgenomen. In 2019 werden 594 neushoorns gedood, een jaar daarvoor waren dat er 769. Deze goede ontwikkeling komt door maatregelen en acties van verschillende partijen.
Maatregelen
Zo zet de Zuid-Afrikaanse overheid nieuwe technologie in die sneller reageert op meldingen van stroperij. Verder hebben ze stappen gemaakt in de verbetering van het verzamelen van informatie. Daarnaast werken ze nu intensiever samen met andere instanties op regionaal en nationaal niveau. De overheid stelde ook een speciaal orgaan aan dat handhavers helpt om de illegale handel aan te pakken. Barbara Creecy, de Zuid-Afrikaanse Minister van Milieu, Bosbouw en Visserij, is blij met de acties van rangers in het gebied:
“Een daling in stroperij voor vijf opeenvolgende jaren is de weerspiegeling van het goede werk van mannen en vrouwen die hun levens op het spel zetten in de strijd tegen neushoornstroperij.”
Het arresteren en straffen van stropers is ook aangescherpt, met als gevolg dat er in 2019 332 arrestaties werden verricht. Ook zijn er in 2017 21 regeringsfunctionarissen gearresteerd wegens stroperij-gerelateerde misdaden. Ook worden steeds meer hoorns preventief verwijderd, zodat deze dieren niet meer op bloedige wijze vermoord worden voor hun hoorns.
Afspraken
In 2015 zijn er een aantal maatregelen afgesproken voor de bescherming van neushoorns. Dit gebeurde tijdens de Conventie over Internationale Handel in Bedreigde Diersoorten van Wilde Fauna en Flora (CITES). Hierin werden maatregelen afgesproken met onder andere Zuid-Afrika om de stroperij tegen te gaan. Ook consumerende landen, zoals Vietnam en China, kregen de opdracht om meer actie te ondernemen tegen de vraag naar de hoorns. Als dit probleem wordt aangepakt is het voor criminelen minder interessant om de hoorns nog aan te bieden. Deze regels, samen met het feit dat de wereld meekeek, hebben mede voor de daling gezorgd. Dat stelt TRAFFIC, een Britse non-profitorganisatie die de handel in wilde dieren in de gaten houdt.
Dieptepunt
Sinds 2008 is de stroperij van de neushoorn, die behoort tot de ‘grote vijf’ (de vijf diersoorten in Afrika die door jagers beschouwd worden als het moeilijkst te schieten), enorm toegenomen doordat de illegale handel escaleerde. In 2014 rapporteerde TRAFFIC dat er 1.299 neushoorns gedood werden. In 2015 was het dieptepunt, waarbij meer dan 1.300 neushoorns vermoord werden. Het grootste deel van beide cijfers komt uit Zuid-Afrika. Dit land is het interessantst voor stropers omdat daar 80 procent van de totale populatie leeft. Volgens gegevens uit 2017 leven er nu nog maar 29.000 neushoorns in het wild.
Markt
De twee grootste markten voor hoorns zijn Vietnam en China. Daar zijn hoorns namelijk erg geliefd in de traditionele geneeskunde, ondanks dat nooit bewezen is dat ze een genezende werking hebben. Daarnaast worden kunstobjecten steeds vaker gemaakt van stukken hoorn. De vraag naar hoorns daalt momenteel wel in deze landen. Volgens Peter Knights, CEO van WildAid, komt dit doordat mensen zich er bewust van worden dat het materiaal geen genezende eigenschappen heeft.
Kanttekeningen
Peter Knights geeft ook een verdrietige verklaring voor de afname van de stroperij: er zijn minder neushoorns over. Doordat er door de jaren heen massaal is gejaagd op neushoorns die makkelijk bereikbaar waren, zijn er nu niet veel meer over. Daarom vindt dr. Jo Shaw, senior manager van het wildlife programma voor de Wereld Natuur Fonds Zuid-Afrika, het goed dat de stroperij nu ook gezien wordt als internationaal georganiseerde criminaliteit. Maar daaraan voegt ze wel toe dat neushoorns nog steeds bedreigd worden door de georganiseerde misdaad. Het gebrek aan geschikte leefomgeving is en blijft ook een groot probleem voor dit dier. Ook corruptie blijft een probleem bij verschillende parken in Zuid-Afrika, zo stellen Shaw en Knights. Er valt dus nog veel te verbeteren, maar Zuid-Afrika is op de goede weg.
Bronnen:
©AnimalsToday.nl Sophie Jongma