Vijf neushoorns zijn de afgelopen weken gedood in Wildschutsberg Game Reserve in Zuid-Afrika. Extra triest is dat bij vier van de dieren de hoorns al preventief waren verwijderd, in een poging stropers te ontmoedigen. Hoewel deze dieren slechts stompjes hoorn hadden, blijken ze niet veilig te zijn geweest.
Gedood ondanks onthoorning
Om te voorkomen dat neushoorns door stropers worden gedood, is het preventief verwijderen van hun hoorns een antistropersmaatregel die regelmatig plaatsvindt. Niet alleen bij wilde dieren, maar ook bij neushoorns in gevangenschap. De dierentuin in Dvur Kralove nad Labem, Tsjechië, onthoornde 18 neushoorns nadat witte neushoorn Vince begin dit jaar in de dierentuin in het Franse Thoiry werd gedood om zijn hoorn. Onthoornen is een tijdelijke maatregel, de hoorn groeit weer aan.
Juist om ervoor te zorgen dat de fokgroep in Wildschutsberg Game Reserve zo veilig mogelijk was, waren bij vier neushoorns de hoorns preventief verwijderd. Dit weerhield stropers er echter niet van de dieren af te slachten. In totaal doodden ze de afgelopen drie weken vijf neushoorns, drie mannetjes en twee vrouwtjes, in twee separate moordpartijen. In hetzelfde reservaat werden in 2015 twee witte neushoorns op een soortgelijke manier gedood, met jachtgeweren met hoog vermogen.
Nutteloos en wreed
De eigenaar van het reservaat, Greg Harvey, vertelde aan de Evening Standard:
“Het is gewoon gekkenwerk. Ik had vijf neushoorns van een leeftijd waarop ze zich kunnen voortplanten en van het een op het andere moment zijn ze er niet meer. Mijn totale neushoornpopulatie is uitgeroeid. Vier neushoorns waren eerder dit jaar onthoornd als maatregel tegen stroperij, waardoor de dieren slechts kleine stompjes hadden. Het was dan ook een nutteloze slachtpartij. Toch hebben ze die kleine stukjes hoorn verwijderd, maar dat heeft ze maar weinig opgeleverd.”
Hieruit blijkt wel hoe extreem kwetsbaar neushoorns zijn, ondanks de pogingen om ze tegen stropers te beschermen.
Traditionele geneeskunde
Aangezien neushoornhoorn op de zwarte markt enorm veel geld oplevert, zo’n 50.000 euro per kilo, zijn neushoorns in groot gevaar. Neushoornhoorn bestaat voornamelijk uit keratine, net als onze vingernagels. Er is desondanks nog steeds veel vraag naar hoorn vanuit Azië, met name China en Vietnam, voor de traditionele geneeskunde, omdat men gelooft dat het een medicinale werking heeft en lustopwekkend werkt. Dit is niet wetenschappelijk bewezen, maar een feit is wel dat het jaarlijks vele neushoorns hun leven kost. In Zuid-Afrika werden in 2016 zeker 1.054 neushoorns gedood.
Bron: The Independent ©Animals Today Angelique Lagarde